Пловдив отбелязва три години от избирането на града за Европейска столица на културата 2019

Категория
Събития
Дата
2017-09-02 10:00 - 2017-09-03 15:00
Място
Пловдив

Събитията ще включват акция по облагородяване и почистване на крайречното пространство, празничен пикник и вело маратон

Със специален фокус е един от ключовите проекти в програмата, посветен на река Марица и остров Адата

Пловдив празнува 3 години от избирането на града за Европейска столица на културата през 2019 г. Фондация “Пловдив 2019“ вече традиционно посвещава празника на най-младата публика.

Тази година инициативата започва още в уикенда на 2 и 3 септември, когато деца, семейства и приятели са добре дошли да се включат в акция по облагородяване и почистване на крайречното пространство, и продължава на 5 септември с празничен пикник на алеята на бул. Марица, съпътстван от игри, творчески ателиета, музика и филми на открито. Специална вело карта, подготвена по проект на "Пловдив 2019", ще води всички желаещи да се включат във вело маратон през най-важните точки от програмата на Европейската столица на културата и ще указва как да ползвате зеления маршрут с велосипеда си, за да се присъедините към празничния пикник.

Защо на реката? Река Марица заедно с остров Адата е един от водещите проекти в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Проектът цели със средствата на изкуството и културата да постигне пълноценно завръщане на реката в градското ежедневие и преоткриването й като приятно място за спорт, отдих и забавление. 

На 2-ри и 3-ти септември, от 10.00 до 15.00 часа, всички желаещи могат да се присъединят като доброволци в почистването и обновяването на зелените площи в района (бул. "Марица" № 53A/районът на крайречната алея между бул. Руски и Пешеходен мост, от страна на район "Северен") . Експерти от Регионален природонаучен музей Пловдив ще разкажат защо реката е толкова специална за градското биоразнообразие, а заедно с Българско дружество за защита на птиците ще бъдат монтирани къщички за птици. Със съдействието на район Северен и ОП „Градини и паркове“ ще бъдат засадени нови растения и билки, за да стане пространството около реката още по-зелено. За всички любители на майсторенето са предвидени работилници за поправка и боядисване на пейките и катерушките в района.

На 5-ти септември от 17.00 до 22.00 часа на същото място Фондация „Пловдив 2019“ кани гражданите на Пловдив на пикник, подходящ за всички възрасти и със специално подготвени за деца занимания и изненади - игри на открито, еко работилници, сладолед, захарен памук и хвърчила край реката. Всеки е добре дошъл с одеяло, настолни игри, федербал, домашна храна, напитки и усмивки!

Ето и пълната програма за 5-ти септември:

Пикник край реката | 17.00-21.00

Творчески занимания и игри от Ателие Трион, Био Игри, Асоциация „Голям брат, голяма сестра“, BG Бъди активен, също - йога на смеха за деца, велосипеди под наем за малки и големи и много други.

Маратон с бягане | от 17.00

Пробег на една от най-дългите пешеходни улици в Европа. Начало -Военен клуб, на пл. Централен, финал - Пешеходен мост

Bike Together | от 17.00

Сборен пункт - на реката. Намерете картата предварително в електронен вариант на уебсайта на Фондация „Пловдив 2019“ и в оригинал - на пикника на 5-ти септември.
Картата обозначава мрежа от велосипедни маршрути, следващи велосипедните алеи, които водят през културни и природни забележителности на град Пловдив. Основни спирки по маршрута са водещите проекти в програмата на Пловдив Европейска столица на културата 2019, знакови архитектурни и културни забележителности, както и новите Pop-Up работилници за велосипеди, създадени от Destructive Creation. По-подробна информация за всяка точка по маршрута е описана в самата карта. 

Повече информация за събитието може да откриете на сайта на фондациата и във фейсбук.

 
 

Всички Дати

  • от 2017-09-02 10:00 до 2017-09-03 15:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…