Ищван Орос (Унгария) с изложба Графика

Категория
Изложби
Дата
2017-10-13 18:00 - 2017-10-27 18:00
Място
Градска художествена галерия - Временни експозиции

Световноизвестният унгарски артист Ищван Орос пристига в Пловдив с изложба "Графика". Той ще гостува на Градската художествена галерия, като ще изложи свои творби в залата за временни изложби на ул. "Александър Батенберг". Орос е признат автор на плакати, илюстратор, режисьор на анимационни филми. Той вече е гостувал със свои работи в София в Националната галерия "Квадрат 500", както и във Варна и Добрич, а това е неговото първо представяне в Пловдив.

"Орос е изкушен от класическите графични техники и ги използва с вещина, а игровото начало е определящо за творчеството му, изпълнено с многозначни препратки към различки културни полета, пластове и символи", съобщават за творчеството му от ГХГ-Пловдив и добавят:

"Той осъвременява често използваната през Ренесанса техника на анаморфозата, развивайки я така, че да придаде смисъл и на изкривения образ, независимо от отражението или от гледната точка (“анаморфозис”, от гръцки “повторна трансформация”, е игра с перспективата за проектиране на изкривен образ, който изглежда естествено, само ако бъде погледнат от правилен ъгъл или с помощта на криви огледала). Артистът използва и псевдонима Utisz или Никой, името, което Одисей избира в мита за циклопите. Така отново провокира зрителя, атакува възприятията и интелекта му."

Орос е роден през 1951 година в Унгария, а през 75-а завършва Унгарския университет по изкуства и дизайн. Ученик е на Ерньо Рубик - създателят на "Кубчето на Рубик". Първоначално се занимава със сценография и анимация, но в последствие се налага като водещ плакатист. Носител на множество награди. В момента е преподавател в Западния унгарски университет.

 
 

Всички Дати

  • от 2017-10-13 18:00 до 2017-10-27 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…