От съкровищницата на Стария Пловдив

Категория
Изложби
Дата
2018-03-29 17:00 - 2018-05-15 17:00
Място
Балабановата къща

Творби на големия художник Георги Божилов- Слона ще бъдат подредени в изложбата „От съкровищницата на Стария Пловдив”. Тя ще бъде открита на 29-ти март от 17 ч. в Балабановата къща и се организира по повод 49 години от създаването на ОИ “Старинен Пловдив“. Публиката ще види над 20 картини на именития маестро. Не е случайно и мястото (Балабановата къща) и времето на откриването – точно преди 1-ви април, когато се „ражда“ „Старинен Пловдив“ през 1969 г., защото Георги Божилов - Слона е свързан „като с пъпна връв“ със Стария град, с Начо Културата и разбира се с пловдивската бохема от онова време. От това емблематично място тръгва неговото пътуване към голямото изкуство, към себе си и към самотата..., но и към философията на живота и музиката в изобразителното изкуство.

Определят Георги Божилов – Слона като е един от най-ярките представители на Пловдивската школа от 60-те години на миналия век. В настоящата изложба са показани творби от различни периоди и творчески търсения, само част от великолепното наследство, което оставя на Пловдив, България и света.

Слона рисува портрети, пейзажи, композиции, често в полуабстрактен или абстрактен план, следвайки художествената идея. Светът на неговите платна е изпълнен с чудати форми, плод на неговата фантазия и изследователски интерес. Присъстват вътрешните интимни пространства на човека, изваяни с усета на естета и мъдреца едновременно.

Неговите съвременници и колеги виждат в живописта му музика от много висока класа. И ако може да бъде определена като музикален жанр, тя е най-близко до джаз. Можеш да я обичаш, без напълно да я разбираш и дори да си щастлив от възможността да се потопиш в специфичната за нея недоизказаност.

 
 

Всички Дати

  • от 2018-03-29 17:00 до 2018-05-15 17:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…