Тракия и Аджисана влизат в алтернативната карта на Пловдив

Категория
Събития
Дата
2017-04-18 18:00
Място
Artnewscafe, ул. Отец Паисий 38

На събитието ще бъдат представени СОЦ-наследството на града, Тютюневите складове, квартал Капана и други

Фондация „Отворени изкуства“ има удоволствието да представи новия допълнен вариант на „Алтернативна карта на Пловдив“.

То включва презентация на картата от страна на основния съставител Катрин Сариева с мотивация за новите и стари теми и маршрути, представяне на двуезичния уебсайт на проекта и откриване на документална изложба с фотографии, част от архива на „Отворени изкуства“ и дело на любителите фотографи Красимир Кръстев, Силвия Георгиева, Красимира Петкова, арх. Меган Луенбърг и Н. Пр. Ирит Лилиан.

Основен акцент в представянето са новите маршрути в картата: Махалата – Хаджи Хасан махала, Реката – начини на обитаване (Кършияка, Мараша, Столипиново) Социалният живот на панелките (жк „Тракия”), Тепетата като форми на градски живот. Ще бъде обърнато внимание на промените и развитието на познатите ни от 2013 г. маршрути: СОЦ-наследството на Пловдив, Тютюневите складове на Пловдив, Квартал „Капана“, Баухаус под тепетата, Религии и Улица „Отец Паисий“.

„Алтернативна карта на Пловдив“ е туристически гид за различния, непознат и неприсъстващ в официалните туристически пътеводители град. Съдържанието на картата и селекцията на тематичните маршрути се оформя в публични лекции и дискусии, известни като „Беседка за града“ (2012 и 2015 г.), друг проект за града и градската среда на „Отворени изкуства“. Целта и на двата проекта е да създадат по-широк нов поглед към града и да активират урбанистичното познание като синтез от социално, историческо и културно любопитство. „Алтернативна карта на Пловдив“ се стреми да предизвика гражданска рефлексия и припознаване на града като стимулиращ жив организъм и място за реализация.

Съставители и основатели на проекта: Катрин Сариева (Фондация „Отворени изкуства“), арх. Владислав Костадинов и инж. Антония Вълканова (Студио 8 1/2). Консултанти по темите от 2015 г. са арх. Меган Луенбърг,  Владимир Балчев, Никола Венков.

„Алтернативна карта на Пловдив“ има печатно издание от 2013 г. Сайтът на картата (www.alternativeplovdiv.com) е с актуална информация за новите и стари локации, като дава възможност за сваляне на файлове с маршрутите. Фейсбук страницата на проекта пък дава допълнителна любопитна информация за конкретни обекти. Специални турове се организират от фондация „Отворени изкуства“ по различните алтернативни обекти.

Представянето на проекта е на 18.04 /вторник/  в 18 ч, в artnewscafe, ул. Отец Паисий 38, Пловдив. 

Изложбата в artnewscafe с документални фотографии на места от картата ще продължи от 18.04 до 20.05.

 
 

Всички Дати

  • 2017-04-18 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…