Румен Богданов и Румен Жеков излагат в „Резонанс“

Категория
Изложби
Дата
2017-04-21 18:00
Място
Галерия „Резонанс“

РУМЕН БОГДАНОВ

Румен Богданов е един от най-атрактивните художници на Шумен. Той е сред 45-те номинирани творци, които си оспорват годишните награди на "МобилТел" за съвременно изкуство във второто издание на конкурса. Богданов, който е привърженик на минимализма, а творбите му се определят повече като графични, създава и интересни живописни серии. Изработва обекти от природни материали и ги заснема на рентген. Получава се леко синкав образ, който няма как да бъде видян с просто око. Освен ако не бъде доразвит върху платно. Резултатът е изключителен. 

„Произведенията на Румен Богданов излъчват медитативно спокойствие и същевременно много деликатна ритмика. Деликатни в своята графичност са и цветовете – те са сложни, монохромни и контрастни, като рядко се срещат по-ярки акценти. Тази живопис, макар че изследва реалния свят, изглежда по-скоро абстрактна. Авторът е заложил на много финото и нетипично взаимоотношение между формите, на техните съотношения и съпоставки. Полетът с почти плътни тъмни тонове са противопоставени на бледи, на места едва докоснати или надраскани от четката. Редуват се затворени и отворени форми, които понякога напомнят цветя, стени, облаци. ”

                                                                                                                                                    Светла Петкова

РУМЕН ЖЕКОВ

Румен Жеков е майстор на цвета. Работи в много съвременни жанрове като фотография, пърформанс, инсталация, но най-силни и въздействащи са живописните му произведения. В картините му има следи от абстрактно изкуство и минимализъм, но подходът му към картината и композицията е уникален и трудно може да се впише в някое от познатите ни течения. Произведения му често въздействат директно чрез повърхността си, напомняща изронена мазилка, вар и кръпки от циментови замазки или пък, нарисувани директното върху платното, носят лекота и въздушност.

„Румен Жеков отдавна и последователно върви към един просветлен лаконизъм, а връзката с реалния импулс става все по-крехка и неуловима. Този път може за някого да изглежда лесен. Лично аз не съм на това мнение. Виждащото око е трудно да бъде подведено. За него е ясно, къде е живо роденото и къде имитацията. Визуалната жестикулация на Румен Жеков намира отклик в душите ни защото е органична, спонтанна и непосредствена, а пластическата култура на автора, натрупана през годините, прави всяко движение на ръката отключващо изящество и хармония. Тези чисто пластически нагласи са характерни за поколението – може би последното, върху което простира въздействието си класическия европейски модернизъм. Но за Румен Жеков те са и лично мотивирани от неговата собствена психическа природа. Неговите творби са по своему музикални и лирични.“

                                                                                                                                                   Ружа Маринска

Изложбата ще бъде открита на 21 април 2017 от 18.00 часа в галерия „Резонанс“.

 
 

Всички Дати

  • 2017-04-21 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…