Текстът се превръща в образ в изложбата на Дорит Фелдеман

Категория
Изложби
Дата
2017-05-04 18:00
Място
Градска художествена галерия, ул. „Княз Александър I“№15

15 творби представят геофилософията на израелския автор

Изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи

Изложба фотография на Дорит Фелдман: "Където текстът се превръща в образ (Геофилософия)" 

Куратор: Шърли Мешулам  

Продуцент: Йосиф Бен - Басат        

Изложбата "Където текстът се превръща в образ [Геофилософия]" на известната съвременна израелска художничка Дорит Фелдман представя поредица от 15 творби (включително нови, свързани с конкретни места в България), а също така и една видео инсталация - "Думите на земята". Всички те са създадени през последните няколко години, като четирите нови фотографии са от 2017 г. 

Творбите са свързани с т.нар. "геофилософия" (заглавието на самостоятелната изложба на Дорит Фелдман, представена през 2015-2016 г. в Музея на Израел в Йерусалим). Понятието "геофилософия", което съчетава в себе си територията като географско място и нейното осмисляне, е въведено през 90-те години на миналия век от френските философи Жил Дельоз и Феликс Гатари в книгата им "Що е философия?".

Изложбата представя "рефлективно-концептуални основи", съчетание на образи, текстове, исторически документи, древни карти и идеи, взети от дисциплини като теология, философия, археология, поезия, а също така и съвременни идеи, взети от модерни научни изследвания.

Фелдман се занимава с връзките между история и пейзаж, като създава философски, концептуални и метафорични гледни точки по един уникален и адекватен начин. Например, фотографията "ФилаДелфийският пъп" от 2015 г. се основава на философския въпрос: "В какъв смисъл, питаме, Гърция е философска територия или философска земя?" Митологичният "пъп на света" в Делфи е изобразен като "пъп" в центъра на фотографията чрез центростремително спираловидно движение на шистови фрагменти, заснети в близост до мястото. Пъпът е източникът на сила и жизненост, които се предават от майката на плода, но също така той е изворът и люлката на класическото културно наследство. 

Друга творба, "Огледалото на времето" от 2015 г., изобразява портрет на авторката, заснет в историческия архив на Класическа Гърция в библиотеката в Милиес, и поетичен текст от писателя Йорам Мелцер, написан като диалог с образите и цитиран като част от фотографията. На фона на лазурносиньото Мъртво море "огледалото на времето" се разтваря и отразява света като безспирно разлистване на исторически атлас.

Разказвателността на "автопортрета", отскоро съчетана с темата за "мястото" във фотографиите "Огледалото на времето", "Отпечатъци - поглед към вътрешността", "Потапяне в дълбините на сянката" и "Психис акос - Изцеление на душата", акцентира върху неспирния низ от образи и сюжети, които са обработени естетически във фотографиите и изплуват като сенки-импресии-отпечатъци-знаци-следи-производни-отражения в една композиция, формулирана като лаконичен символичен отпечатък.

В основата на творбите на Фелдман стои и "ризоматичната" философия. Теорията за ризомата се води от принципа, че реалността е като коренова система или мрежа, изградена от поредици взаимосвързани обекти, които се пресичат във възли или плата. Разнообразието от комбинации създава още по-сложна мрежа, в която се извършват метаморфози. "Ризома е книгата, която свързва света, но също така и светът, който размножава книгата, разказваща за света. Тя е и инструментът, с който светът може да се преобрази в книга."

Фелдман казва: "В тази поредица от фотографии представям обърнатото огледално изображение като процес. Вдъхновена от философски текстове, чрез творчески диалог със съвременни поети и писатели, създавам фотографски творби, в които "повърхността" и уловените образи са в хармония с морфологията на израелския пейзаж и други древни места, същевременно визирайки археорогическата стратификация на историческите пластове. Фотографските композиции създават визуален разказ, едновременно конкретен и метафоричен. Много от изобразените географски обекти представят подредени геометрични пространства, които наподобяват текст, написан на земята. Така например, творбата "Геофилософия - където текстът се превръща в образ" акцентира върху непрекъснатите линии около хребетите, наподобяващи редове от знаци, породени от земята - като доказателство за територията във времето."

Дорит Фелдман несъмнено е концептуален артист, чиито творби носят преди всичко естетическо преживяване. Тя улавя уникалността на родината си Израел, но същевременно нейният артистичен поглед съответства на глобалните концептуални и визуални идеи.       

Изложбата ще бъде открита на 4-ти май 2017 в залите за съвременно изкуство на Градската художествена галерия, ул. „Княз Александър I“№15 от 18:00 часа.

 
 

Всички Дати

  • 2017-05-04 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…