АМТИИ инзася концерт в памет на основателя си

Категория
Сценични изкуства
Дата
2017-04-12 18:00

За приноса си в музикалния живот на Пловдив, проф. Аврамов е награждаван два пъти с Почетен знак на града

АМТИИ организира концерт в памет на проф. Владимир Аврамов, „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ и виден български музикант, концертиращ артист, педагог и обществен деятел, основател на филиала на Българската държавна консерватория в Пловдив. Концертът ще се състои на 12 април, сряда, от 18.00 часа.

Концертът е по повод 10 години от смъртта му. В събитието ще участват изтъкнати изпълнители-преподаватели в АМТИИ, НМА „Проф. Панчо Владигеров“- София и НУМТИ „Добрин Петков“- Пловдив, а също и диригентът Божидар Аврамов, син на проф. Вл. Аврамов.

Встъпително слово за живота и дейността на проф. Владимир Аврамов ще изнесе ректорът на АМТИИ проф. академик Милчо Василев. 

В програмата ще вземат участие цигуларите проф. Ангел Станков, проф. Йосиф Радионов, проф. Недялчо Тодоров и проф. Александър Спиров и изпълнителите на пиано доц. д-р Татяна Гигова, Зорница Радионова, Елена Велчева и Димитър Наков. 

В програмата са включени произведения на Моцарт, Телеман, Асен Диамандиев, Иван Спасов, Николай Стойков и др.

Проф. Владимир Аврамов е личност със заслужена известност и международно признание, символ на родолюбие и уважение към традициите. Роден е в София през 1909 г. в семейството на родолюбиви българи от Калофер и Карлово. През 1930 г. заминава за Прага, където завършва Немската музикална академия при проф. Ханс Кох. След завръщането си в България през 1933 г. развива широкомащабна дейност като солист и концертмайстор на симфонични и камерни оркестри, участник е в многобройни рецитали, сонатни вечери и др. През 1935 г. Владимир Аврамов сформира Струнен квартет с участието на Марин Големинов. Тази формация през 1948 г. получава нов статут и наименование-Държавен радиоквартет „Аврамов“ и функционира до 1974 г. 

Като педагог проф. Аврамов получава заслужена известност с плодотворното си сътрудничество с най-великите представители на цигулковото изкуство в света през втората половина на 20 в. - Давид Ойстрах, Йехуди Менухин, Леонид Коган и др. 

За приноса му в музикалния живот на Пловдив е награждаван два пъти с Почетен знак на града /1966 и 1999 г./. За заслуги за основаването и развитието на АМТИИ през 1994 г. е удостоен с почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Академията. 

 
 

Всички Дати

  • 2017-04-12 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…