Галерия "L'Union de Paris" представя изложба "Керамика и живопис" на Стоян Цанев

Категория
Изложби
Дата
2017-05-26 16:00
Място
Галерия "L'Union de Paris"

Какви са вътрешните граници между различните видове визуално-пластични изкуства? И как си взаимодействат те? Подобни въпроси възникват около новата изложба на Стоян Цанев в галерия „L’UNION DE PARIS“, с надслов керамика и живопис.

Част от представените произведения в изложбата, едновременно обекти и картини, поставят зрителя в граничното поле между двумерното и тримерното, между утилитарността и естетиката. Те присъстват активно в пространството на галерията със своя обем и сложна структура, напълно лишени от функционалността, така характерна за керамиката. Керамичните съдове са превърнати в абстрактни произведения на изкуството и без спомен за изначалното им предназначение са поставени в рамки, окачени върху стените. В допълнение към това са показани серия обекти, в които абстрактната форма е подчинена на строга геометрична логика, подчертана чрез смели цветови решения. Така тези керамични съдове, пана и композиции са някак естествено допълнение към абстрактните живописни картини на Стоян Цанев.

Геометрията, чистия живописен тон, абстрактната форма са характерни и за живописта. В някои свои картини авторът използва пластични акценти като по този начин създава едно почти тактилно усещане у зрителя и материализира свят, подчинен на своя собствена логика, създаващ своя собствена материя. Така, типичните елементи за двата вида изкуство – керамика и живопис – си взаимодействат до там, че зрителят забравя за полето на творческия експеримент, за трансграничното пътуване, в което се намира.

Визуалният език на автора е напълно лишен от образност. Той избира да предаде своето усещане за света чрез смели цветови съчетания и абстрактни форми, без да носят дори спомен за реалността, от която са породени. По този начин Стоян Цанев изгражда собствени светове, подчинени на своя вътрешна логика и смисъл. Керамиката, както и живописта, са поставени в зависимост, търсещи баланса между триизмерно и двуизмерно, между цвят и форма, между конкретното и абстрактното.

Стоян Цанев е роден в Бургас през 1946 година. Завършва Академията за изящни изкуства във Варшава, Полша, специалност графика при проф. Анджей Руджински, с награда на министъра на културата на Полша. От 1973  участва в представителните изложби на Съюза на българските художници в чужбина: Русия, САЩ, Канада, Япония, Мексико, Франция, Германия, Италия, Скандинавските страни, Гърция, Куба, Малта, Чехия, Словакия, Полша, Люксембург. Работи в областта на графиката, живописта и керамиката.

Откриването на изложбата "Керамика и живопис" ще се състои на 26 май от 16:00 часа.

 
 

Всички Дати

  • 2017-05-26 16:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…