Български художнички от Франция показват живопис в ГХГ

Категория
Изложби
Дата
2017-06-20 18:00
Място
Градска художествена галерия (ул.“Артин Гидиков“№11 в Стария град)

Художничките Иванка Петрова Цекова - Ване (Vanet) и Кристин Цекова - Кристи (Christy) ще представят своята съвместна изложба живопис „Париж в Пловдив“ в Постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ на Градска  художествена галерия - Пловдив (ул.“Артин Гидиков“№11 в Стария град). 

Откриването е на 20 юни от 18 часа. 

Ване и Кристи са майка и дъщеря, отдадени на изкуството. Те определят себе си като френско –български артисти, тъй като съдбата им е свързана както с България, така и с Франция. Ване е родена в София, но от 1986 г. живее и твори в Париж. Кристи е родена в подножието на Монмартър, което сякаш предопределя пътя й на творец. Завършва „Чуждестранни езици и цивилизации“ в Сорбона, но следва дипломиране  в „История на изкуството и археология“ със специалност съвременно изкуство. 

Усилията  на артистичния тандем за междукултурно свързване са оценени и признати от Кметството на Париж. Тази година художничките отново ще участват във Фестивала на Солидарностите, който се провежда всяка годиниа в цяла Франция, като техният проект този път е свързан с Пловдив - родния край на дядото на Ване. Ване и Кристи са членове на La Maison des Artistes и Adagp в Париж. От десет години двете работят за сближаването на българската и френската култура чрез своята асоциация  Paris-Vanet-Art, която е член на Къщата на бореца и асоциациите към Кметството на град Париж.

В Пловдив картините им могат да се видят до 5 юли.

 
 

Всички Дати

  • 2017-06-20 18:00
 

Powered by iCagenda

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…