Състезанията на нидерландската игра ще се превърнат в традиция

Първи турнир по шьоелбак ще се състои тази вечер в Котка и Мишка. Биреният бар в Капана вече почти година и дом на привържениците на нидерландската игра. 12 месеца след откриването на клуба тази вечер ще се проведе първото състезание на дъските в Котка и Мишка. Регистрацията става на място в заведението, а надпреварата стартира в 18 часа. Вратите на турнира са отворени за всеки.

Нидерландската игра се превърна в едно от новите любими алтернативни забавления за посетителите на квартала на творческите индустрии. Шьоелбак, позната още като Dutch Shuffleboard, се играе предимно в Нидерландия, Белгия и Германия. В Ниските земи всяка година се организират огромни турнири, които привличат много публика. Турнири вече ще има и в Котка и Мишка.

Правилата

Една игра на Сьоелбак се състои от двама ли повече играчи, които правят последователни ходове,  като играчът с най-висок резултат печели. Един ход се състои от три хвърляния, с които играчът има възможност да вкара всички налични пулчета в номерираните отделения. В първото хвърляне се използват всички 30 пулчета, във второто – всички пулчета, които не са били вкарани в отделенията на първо хвърляне и съответно при трето хвърляне – всички останали пулчета. В края на всяко хвърляне пулчетата, вкарани в отделенията се стакват едно върху друго, за да не окажат влияние на следващото хвърляне.

В края на всеки ход, състоящ се от три хвърляния, вкараните в отделения пулчета се преброяват по следния начин:

Всеки пълен ред се изчислява като 20 точки (по едно пулче във всяко отделение.) Всяко следващо пулче прибавя към точките номера на отделението, в което е попаднало.

Пример:

9 пулчета в отделение 2, 5 пулчета в отделение 3, 7 пулчета в отделение 4, 5 пулчета в отделение 1.

5 пълни реда от по 4 пулчета са 5*20= 100 точки.

4 допълнителни пулчета в отделение 2 са 2*4=8 точки.

2 допълнителни пулчета в отделение 4 са 2*4=8точки.

Общо: 100+8+8=116 точки.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…