Прожекция на номинирания за най-добър документален филм на филмовия фестивал Tribeca 2016 „Кодош с гиганти” и дискусия за свободата на словото, шегата и властта организират в Капана по повод Международния ден на правата на човека посолството на Холандия у нас и Червената къща. Събитието ще се състои този петък, в клуб Котка и Мишка, в квартала на творческите индустрии. Публиката ще има възможността да гледа документалната лента Tickling Giants на режисьора Сара Такслер и да се включи да участва в дискусията заедно с адв. Мария Шаркова, Виктор Янков от Фондация „Пловдив 2019” и главния редактор на Под тепето Иво Дернев. Модератор ще е Ирина Недева, журналист от БНР и председател на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ). Събитието се организира в партньорство с АЕЖ-България и „Под тепето", а входът е с покани или с предварителна регистрация тук: https://docs.google.com/forms/d/1-RQQnEJ5Q4ChzabFISDxM-97C6LszGM0ZPHwIKDf0Oc/edit

„Кодош с гиганти” / Tickling Giants е документален филм за Басем Юсеф, наричан още „египетският Джон Стюарт”. Водещият се закача с Мубарак докато е на власт, но и с Мюсюлмански братя, с президента, с главния прокурор... По време на арабската пролет той заменя кариерата си на хирург, спасяващ хора, за тази на водещ на вечерно телевизионно talk-show на египетската телевизия. Успехите и нещастията на Юсеф изглеждат силно зависими от странностите на лидерите в Египет. Това превръща „Кодош с гиганти" в може би най-великолепния урок по история на турбулентния съвременен Египет.

Хуморът може да изгони всяко зло. Това е убеждението на лекаря-комик Басем Юсеф. Въпреки това, в работата му на сърдечен хирург няма много поводи за смях. За да пусне на свобода своето чувство за хумор и за да подкрепи протестите срещу режима, Басем Юсеф започва канал в YouTube, пълен с домашни филми, в които осмива президента Мубарак. Каналът му има огромен успех, с десетки зрители всеки ден. Така Юсеф решава да направи смелия ход и се отказва от работата си като сърдечен хирург, за да премине към нова кариера на пълноценен комик в негово собственото телевизионно шоу на египетски телевизионен канал. Той взема формата от най-големия си модел: американския комик и сатирик Джон Стюарт. Al Bernameg ("The Show") скоро се превръща в една от най-гледаните програми в арабския свят с 30 милиона зрители всяко издание. Но сатиричната програма е толкова спорна, колкото и популярна, благодарение на критиките си към режима. След падането на диктатора Мубарак, вълната се обръща. Демократично избраните Мюсюлмански братя също не изглеждат много привързани към свободата на словото. Юсеф и неговият екип са под огромен натиск, но все пак продължават да „гъделичкат гигантите”, използвайки хумор и сатира, за да оспорят несправедливостта и лицемерието.

Трейлър: https://www.youtube.com/watch?time_continue=117&v=YEQcD0b4v1s

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…