Капана.БГ

Капана.БГ

На 23 август 1892 г. е първото представление

Пловдив дава убежище на българската театрална трупа „Сълза и смях“ през 1892 г. и така я спасява от гибел. Актьорите на „Сълзата“ излизат за пръв път пред публика на 8 февруари, по-рано същата година в сградата на частното дружество „Славянска беседа“. Огромният интерес към новооснования театър обаче провокира хазяите да вдигнат драстично наема, който става непосилен за артистите и те трябва да се махнат от там. Трупата започва трескаво да търси убежище.

Пловдивските общинари първи се отзовават и решават да предоставят на софийските артисти терен за изграждане на театрална сграда. Същата година се подготвя откриването на Първото световно земеделско-промишлено изложение, което дава началото на днешния Пловдивски панаир. Управниците решават да дадат терен на централно място точно срещу входа на изложението.

Карта на първото световно земеделско-промишлено изложение в Пловдив, пред чийто вход е построен новия дом на "Сълзата"

По това време парцелите в района са много търсени и нечувано скъпи, очакват се хиляди посетители от страната и чужбина. Пловдивските общинари обаче решават да спасят културата и отреждат терен за театралите. Само за двайсетина дни архитект Пехача изготвя проект. Той е одобрен от местните управници.

Кръстю Сарафов в ролята на Тарюф*

Така в началото на лятото предприемачът Никола Игнатов започва да строи театралната сграда. Сградата изниква много бързо, защото строителите я правят изцяло от дърво. Пловдивските журналисти започват да наричат зданието НАРОДНИЙ ТЕАТЪР или БЪЛГАРСКИЙ ТЕАТЪР. Тя е внушителна, салонът е предназначен за 600 зрители, има балкон и ложи за специални персони.

По това време Пловдивският драматичен театър вече е основан.

Сцена от балетна постановка с участието на Богдан Ковачев – 1967

На 23 август 1892 г., софийската трупа изнася първото си представление в града под тепетата. Цели два месеца столичните актьори поставят различни спектакли от репертоара си. През това време новата театрална сграда е посетена от около 30 000 зрители. Според статистиките по това време, приблизително толкова е населението на Пловдив. Всичко се развива добре близо 4 години до момента, в който стихиен пожар изгаря до основи театралната сграда на 20.02.1896 г.

*Снимките са илюстративнаи, част от от изложбата „Когато завесата се вдигне“ с архивни фото истории на операта и театъра в Пловдив, в рамките на Нощта на музеите и галериите 2016, Държавен Архив Пловдив. На корицата: Сцена от оперната постановка “Изгубена невеста” от Сметана – 1953.

**Тези събития са описани от няколко летописци на Пловдив, събрани и поместени в „Енциклопедия на Пловдив“, съставена от Божидар Тотев. Статията, както и почти всички други в енциклопедията са сбор от няколко източника като: пловдивски летописци, огромно количество енциклопедии, История на България, спомени, статии от вестници, Интернет, от чужда преса и още много други, събирани 50 години от автора Божидар Тотев. Сравнявани като гледна точка, комбинирани (без да се променя същността на историята). Всички източници са коректно цитирани в енциклопедията без изключение.

 

*** Художникът Божидар Тотев е роден през 1947 година в Пловдив. Работи в ДТ “Н.О.Масалитинов“ от 1969 до 1971 г. и в Института за паметници на културата при реставрацията на Къща Ламартин в Стария град през 1971 г. От 1976-а живее в Смолян. Работил е в Дома на армията и Родопския драматичен театър. Посвещава на този труд 50 години от живота си, събирайки материали. Последните 10 са посветени на оформянето на“Енциклопедия Пловдив“.

Още за книгата му може да видите ТУК.

Неделя, 25 Август 2019 00:02

Направи си сам свещ мъфин

Заповядайте да творим заедно и да се забавляваме! Ще имате възможността да се научите как да сътворите сами ароматна свещ за себе си и за любимите си хора! Мястото е

Работилница за свещи "От Любов" на бул. Освобождение 77 Запчва в 11 часа.  Със собствените си умения ще измайсторите красиво произведение на изкуството, което да бъде спътник на всяко едно ваше желание.

Ще съчетаем основни техники по свещолеене с модерни сладкарски техники ще си сътворим красива свещ във формата на Мъфин.

Ще забъркваме сами аромати и цветове и ще се отдадем на магията. Свещите - най-древният инструмент за хармонизиране на пространствата на всички времена. За пречистващата сила на огнения пламък може да се говори много... но най-добре е да се усети!

Работните групи ще са 3:
Група 1: 11:00 - 12:30
Група 2: 13:30 - 15:00
Група 3: 16:30 - 18:00

Работилницата ще е разделена на два модула:

1. В първата част ще си поговорим за следните теми:
- въведение в свещолеенето
- техники на свещолеене
- подходящ избор на материали
- съотношения на смесване
- материали-заместители в домашни условия

2. След това ще пристъпим към практиката и ще си забъркаме ароматна свещ Мъфин и ще си я декорираме.

Не забравяйте (ако желаете) да си носите нещо за писане.

Накрая всеки от Вас гордо ще си тръгне с една красива ръчно изработена свещ и прекрасно настроение ♥

Цена: 18 лв./участник (включва всички материали)
За членове на едно семейство или приятели: 16 лв./участник

* Работилницата е подходяща за деца над 8 г.
** Ако са под 8 г. може да посетят с възрастен, който да им помага.
*** Курсът е любителски и не дава професионална квалификация.

Книжарница Хеликон Пловдив-Център ви кани на литературно четене на тема "БЕЗБРОЙ РЕАЛНОСТИ".

Ще обсъдим темите:


- Щастливи ли сме от изборите, които сме направили?
- Има ли друг „Аз“ там някъде?
- Променят ли посоката дребните решения, които взимаме без да се замислим?
- Колко реалности съществуват? В колко от тях правим нещата, които ни харесват?

и още ...


Заповядайте при нас и донесете доброто си настроение. Започва в 17 часа.

Поради големия интерес към спектакъла

Публиката ще има шанса да преживее още веднъж тази вечер един изключително атрактивен, и модерен спектакъл, вдъхновен от легендите за траките по нашите земи, без аналог в Европа.

Митът за Орфей и Евридика в супер продукция от гениалния Стефано Пода на Античния театър в календара на фестивала OPERA OPEN.

Проектите на Стефано Пода са синоним на творческа екстравагантност, която води до дълбоки философски внушения. Спектакълът, който е създаден специално за програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, се основава на архетипни стихии като водата, земята, огъня, танца, пеенето, видовете ехо: символи на живота, които се сливат с безкрайността. За да пресъздаде Подземното царство на Хадес и мрачната пещера на Ада, Пода проектира река с водопади и пясъчни брегове за Античния театър като изцяло се възползва от архитектурните дадености на древната сцена. Специалните ефекти, които са без аналог за оперно представление в България, се изпълняват от специалисти от Киноцентъра в Бояна.

„Орфей и Евридика” е първата от „реформаторските” опери на Глук, с които  композиторът загърбва повърхностните барокови истории и самоцелната вокална виртуозност и се фокусира върху стойността на музиката, словото и театъра, поставяйки основата на операта, както я познаваме днес. Сюжетът проследява изпитанията, които Орфей трябва да преодолее, преминавайки  през Царството на мъртвите, за да стигне до Елисейските полета, където е сянката на неговата любима Евридика. По пътя той среща Призраци, Фурии, сенки на Герои и Героини, за които Стефано Пода като хореограф използва цялата балетна трупа на Опера Пловдив, както и допълнителни участници, подбрани с кастинг от десетки желаещи да участват в продукцията на Античния театър. Хорът, дирижиран от Драгомир Йосифов, също изпълнява сложни музикални и театрални задачи.

Фестивалът продължава с БАЛЕТНА ГАЛА на 27 август, вторник, от 20,30 часа.
Международна балетна гала с най-доброто от:
Чайковски - Спящата красавица
Рахманинов - Адажио
Прокофиев - Пепеляшка
Минкус - Дон Кихот
Чайковски - Лебедово езеро
Бизе - Шчедрин - Кармен -сюита
Равел - Болеро

диригент - Бисера Чадловска /Северна Македония/
солисти на Щатс балет Берлин, Софийска опера и балет, Балет "Арабеск", Балет и оркестър на Опера Пловдив.

Тазгодишното издание на „Сцена на кръстопът” започва на 11 септември с премиерата на „По-полека” на Пловдивския театър. До 21 септември, когато е закриването на фестивала, ще видим всичко най-добро от националната театрална сцена

“Кръстопът на живота” на 7 септември от 21 часа на стълбите на „Каменица” на Главната. Представлението на младежи от България, Германия и Франция е част от съпътстващата програма на Есенния международен фестивал „Сцена на кръстопът”.

„Кръстопът на живота” разказва история за хората, пречките, изборите, които срещаме на кръстопътя на живота ни, и смелостта, която трябва да намерим дълбоко в себе си. Вдъхновен от темата за приемането, проектът обединява артисти от различни държави, които да обменят опит помежду си, да творят заедно и да предадат любовта си към изкуството на публиката на

Пловдивчани и гостите на града ще видят изпълнението на X-energy crew (Bulgaria) Euroculture (France) Combo nation (Germany).

Спектакълът е едно от интересните събития, които съпътстващата програма на фестивала „Сцена на кръстопът” ще предложи на публиката. В рамките на театралния форум ще бъдат представени книгите „Театрална география, история, личности” на Стефан Янков, „Комедиите на Шекспир между Ерос и Танатос” от д-р Петър Кауков, „Театралният път на режисьора Слави Шкаров” от Йордан Георгиев и книгата „Аз| Остава” за група Остава.

Ще видим и селекция от най-добрите сценични плакати на Радослава Боор със заглавие „Плакатът: Радост&Слава”.

Тазгодишното издание на „Сцена на кръстопът” започва на 11 септември с премиерата на „По-полека” на Пловдивския театър. До 21 септември, когато е закриването на фестивала, ще видим всичко най-добро от националната театрална сцена.

„Сцената” тази година е под мотото „Театъра: невъзможното” и се случва с подкрепата на меценатското семейство – главния спонсор козметична компания Роза Импекс, КЦМ 2000, Кабиле, МАИ-ГРУП ЕООД, Атаро Клима, Ондулин.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на община Пловдив и Министерство на културата. Неизменен съмишленик и партньор на фестивала е Драматичен театър-Пловдив.

Уникалното шоу  Rock the Opera гостува на 7 септември в Европейската столица на културата – Пловдив. Сред изящните мраморни форми на Античния театър рокът и класиката се преплитат в една невероятна хармония, сътворена от музиканти на световно ниво. В концерта участват изпълнители от оркестъра на Пловдивската държавна опера в съвместен проект с Пражката филхармония и една от най-емблематичните рок банди в България – АХАТ.

Диригент и автор на спектакъла е Фридeман Рийле, музикант, чийто талант и иновативност не могат да се съберат в рамките на класическия жанр. Не е изненада и фактът, че още в самото начало новопоявилото се шоу получава подкрепа от Иън Гилън – рок легенда от Deep Purple и Black Sabbath, който участва като солист в 11 спектакъла на Rock The Opera.

Маестро Рийле ще композира омайващ коктейл от хитове на класическия рок като “We Are The Champions на Queen, “Smoke On The Water нa Deep Purple, “Shine On You Crazy Diamond нa Pink Floyd и “With or Without You” нa U2, елегантно подчертан от симфоничния оркестър, с романтичен привкус от античния декор и ефектни светлини за блясък.

Успехът следва Рийле на големите Европейски сцени – Виенската опера, Концергебау в Амстредам, десетки концерти в Загреб, Берлин, Мюнхен, Франкфурт, Милано, Палермо, Прага, Москва, Истанбул, Базел, Рейкявик и др. Голям успех бе и първото гостуване в България през декември миналата година, когато шоуто разтресе препълнената зала 1 на НДК.

На Античната сцена на 7 септември ценителите на рок музиката ще имат удоволствието да чуят Звезди Керемедчиев /АХАТ/, Атанас Пенев /БТР/, победителката от първия български Мюзик Айдъл – Невена Цонева, Маркета Пауличкова от Чехия, Леан Джарвис от Великобритания. Те са подготвили програма с най-доброто, създадено от Led Zeppelin, Deep Purple, Queen, Pink Floyd, AC/DC, Rolling Stones и други любими на феновете рок групи.  

Rock the Opera наистина е невeроятно красив спектакъл, в който рок и класическа музика се преплитат в неочаквана, но перфектна симбиоза от звук, ритъм, интензивност, емоция, въображение и светлинно шоу, незабравимо докосване до душата и удоволствие за сетивата и на най-претенциозните меломани.

Шоуто трябва да продължи!

Събитието се очертава като един от най-важните акценти в септемврийския афиш на Европейската столица на културата – Пловдив. Билетите се разпространяват в мрежата на Eventim.    

Храната е нещо много повече от вкус – тя е изкушаващ аромат, нежно докосване, потапящо усещане. Тя докосва всичките ни сетива и ни позволява да се насладим на всяка хапка, глътка като ни дарява с истинско удоволствие за цялото тяло.

В това вярва и Mood for food Street Fest и поради тази причина за втора поредна година фестът дава възможност на любителите на хубавата храна да се насладят на едно незабравимо кулинарно преживяване. От 20 до 22 септември на Малката главна (ул. „Райко Даскалов“) в Пловдив Mood for food ще представи изобилие от вкусна храна – от сочни бургери до освежаващ италиански сладолед, и тази година ще има от всичко за всеки вкус. Миналата година над 25 000 души успяха да се потопят в една истинска наслада за всички сетива, а разнообразието от храна затрудни посетителите в избора какво да хапнат най-напред.

За втора поредна година в сърцето на Пловдив се събира толкова голямо разнообразие от кухни – от български пухкави мекички до мексикански такоси и индийски ароматни чайове, Mood for food обещава и този път да задоволи всички сетива на посетителите си. Био и здравословни продукти, сред които натурален шоколад, изкусителни барчета и безглутенова гранола, също ще присъстват в богатата палитра от участници на фестивала, за да има по нещо вкусно и за всички, водещи по-балансиран начин на живот.

 

Тази година Mood for food се завръща с пълна сила и нова вълнуваща тридневна програма, включваща музикални изпълнения, изобилие от вкусна храна, а за най-смелите – традиционното надяждане с люто. За най-сръчните ще има обособени работилници за създаване на красиви лотоси от хартия и рисуване с брашно, както и за невероятни мандали от прежда. Тези и много други изненади, сред които дори escape room на място и рисуване с къна, очакват посетителите в края на септември в Пловдив.

Повече информация за фестивала, както и пълен списък с участниците, които ви очакват можете да намерите на: https://moodforfood.bg/.

Проектът е част от официалната програма на Пловдив Европейска столица на културата 2019.

Страница 1 от 1574

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…