Капана.БГ

Капана.БГ

София, 29 март – Къща музей „Борис Христов“

 

Пловдив, 30 март – зала „Съединение“, РИМ

 

Варна, 1 април – ГХГ „Борис Георгиев“

 

Дуото „Парашкевов – Кисленко“, добре познато на международната сцена, пътува през 2023 година на световно турне. Цигуларят Чавдар Парашкевов и пианистката Наташа Кисленко поднасят на почитателите на класическата музика своя проникновен прочит на творби от Рахманинов, Сук, Енеско, Дохнани, Аренски и други композитори, обединени в красноречивия наслов „La Belle Epoque”. Поредицата от рецитали в Хюстън, Сан Маркос, Ню Браунфелс, Санта Барбара, Сан Диего, Истанбул и Анкара завършва с три концерта в България. 

 

Концертите са в София на 29.03.2023 в Къща-музей „Борис Христов“; в Пловдив на 30.03.2023 в зала „Съединение“ на Регионалния исторически музей и във Варна на 01.04.2023 в ГХГ „Борис Георгиев“.

 

Създадено през 2009 година, дуото „Парашкевов – Кисленко” концертира многократно в Германия, Русия, България, Турция и САЩ. Техни рецитали са били излъчвани на живо в радиопраграми в София и Хюстън. 

 

През 2011 година двамата музиканти издават своя дебютен албум „Руски сонати“ и получават много отлични отзиви от музикалните критици. 

 

През 2018 година излиза втори диск, озаглавен „Бетовен, Брамс, Малер“. Списанието “Gramophone” нарича Парашкевов и Кисленко „дръзки шампиони на целия албум“, „техните диалози са балансирани, интензивни, но изразени с лекота“.

Издателство за поезия "ДА" и литературният фестивал "Пловдив чете" канят пловдивчани и гостите на града на 31 март 2023 г. от 18:00 ч. в Jazz Cafe Plovdiv за среща с Галина Николова и представянето на нейната поетичната книга „Въображаеми градини“ с модератор Ина Иванова.

Въображаеми градини е петата книга със стихове на Галина Николова, след Минавам (2000), Отстрани (2004), От другата страна (2010) и Азбука на завръщането (2013).

Входът е свободен.

Известният пловдивски фотограф и пътешественик Минко Михайлов кани публиката на вълнуващо виртуално пътуване в Кралство Мароко, видяно през неговия обектив.

На 30 март в 18:00 часа той ще открие самостоятелната си фотоизложба „Мароко – вдъхновение в цветове ” в Залите за временни експозиции на ул. „Княз АлександърI“15. В нея той ще представи подбрани кадри, заснети в период от 10 години – от 2013 до 2023 г., включващи пейзажи, портрети, архитектура и улични сюжети. Удивителните фотоси ще срещнат посетителите с колоритни хора и впечатляващи места от Кралство Мароко. Пречупени през погледа на фотографа Минко Михайлов, те предават духа на тази екзотична северно африканска страна и ще провокират публиката да я възприеме по нов начин.

Изложбата е с вход свободен и може да се разгледа до 23 април. Тя се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Културен календар на града за 2023 година.

Минко Михайлов е роден през 1972 г. в Пловдив. Биолог е по образование. Той е професионален фотограф, един от създателите на фотографската школа PHOTOSCHOOL.BG и сред главните лектори в нея. Фотографията за него е ключ към нови светове и познанства. Обича да пътешества и да разкрива красотата на света. Независимо дали снима хора или природа, Минко Михайлов се опитва да улови мига, онзи миг, който никога повече няма да се повтори. Фотографията за него е всичко онова, което се събира в една дума – СТРАСТ.

Носител е на редица престижни международни награди и отличия:

• Златен медал от Националния годишен преглед на фотографското изкуство в България 2013, организиран от Фотографска академия „Янка Кюркчиева”;

• Златен медал от Международния фотосалон „Дивото 2015“ в категория „Диви животни“;

• Златен медал в категория „Пейзаж“ от Международен Фотографски Салон „Photo Contest Bulgaria“ 2018;

• Златен медал в категория „Черно-бяла фотография“ и златен медал в категория „Фотожурнализъм“ от Международен Фотографски Салон „PhotoArt PRAGUE“ 2020, Чехия;

• Най-добър автор на Международен Фотографски Салон Грузия 2020 и златен медал в категория „Фотожурнализъм“;

• Златен медал в категория „Природа“ от II Международен Фотографски Салон за Артистична Фотография „Village“ 2020, Сърбия;

• Най-добър автор на VII Международен фото салон ПЛОВДИВ 2020 и сребърен медал в категория „Цветна фотография“;

• Златен медал в категория „Фотожурнализъм“ от Фото салон F2 на Фотографско общество на Аржентина;

• Златен медал в категория „Хора“, бронзов медал в категория „Пейзаж“ от Международен Фотографски Салон LUNA 2020, Черна Гора;

• Най-добър автор на Международен Фотографски Салон „Photo Contest Bulgaria“ 2020, България – златен медал в категория „Цветна фотография“, златен медал в категория „Лице и тяло“;

• Златен медал в категория „Начин на живот“ от 7-ма международна изложба „Pannonia Reflections“ 2020, Словения;

• Първо място и Травъл фотограф на годината на Malta International Photo Award 2020/21

• Златен и сребърен медал от първия международен фотографски салон на Университета в Кадис 2021, Испания;

• Най-добър автор на третия международен фотографски салон „AQUA 2021“, Таджикистан;

• Златен медал от 3-тото Международно фотографско изложение “PORTUGAL 2021”, Португалия;

• Златен медал от 56-ия Международния фотографски салон „La Peña Fotográfica Rosarina“, Аржентина;

• Най-добър автор и два златни медала на Международния Фотографски Салон „Monte International Photo Circuit“, Черна Гора;

• Златен медал в категория „Травъл“ и бронзов в категория „Природа“ от 11-тия Международен Фотографски Конкурс „Taichung 2022“, Тайван;

• Златен медал в категория черно-бяла фотография от Международен Фотографски Салон „Moldova Photo Salon 2022“, Молдова;

• Златен медал в категория „Травъл“ от 10-тия Международен Фотографски Салон „ILLA DE MENORCA – RESERVA DE LA BIOSFERA 2022“, Испания;

• Два златни медала и един сребърен от Международния Фотографски Конкурс „Taiwan Photo Circuit 2022“, Тайван;

• Победител в „Sony World Photography Awards 2022“.

 

Очаква ни огнена среща с носителите на LATIN GRAMMY 2019 в категорията „Най-добър танго албум“ - Quintet Astor Piazzolla. В съботната вечер на 17 юни 2023 г., Пловдив ще посрещне оригиналният ансамбъл на официалната  фондация на Астор Пиацола - вирутозите, които повече от двайсет години обикалят света, като посланици на аржентинското танго и композитора, станал негова световна емблема – Астор Пиацола.

 

На 17 юни 2023 г. концерта Quintet Astor Piazzolla - оригиналният ансамбъл на официалната фондация на Астор Пиацола ще е най-значимото и привлекателно събитие, не само в Пловдив. Факта, че тези световно признати виртуози ще представят забележителната си интерпретация на новото аржентинско танго само в града на тепетата, ще привлече музикални ценители и от много други български градове. Пловдив отново защитава титла си на културна столица на България, като ексклузивно посреща артисти от толкова висок ранг, чийто спектакъл е задължително удоволствие за всеки ценител на най-високите музикални стандарти.

 

В топлата лятна вечер, романтиката, страстта, любовта и тъгата на тангото ще обвият античната прелест на амфитеатъра и ще го превърнат в най-добрият декор за този огнен музикален спектакъл.

 

Quintet Astor Piazzolla идват в Пловдив, след като на крака са ги аплодирали супер престижните Montreux Jazz Festival, Philharmonie de Paris, Jazzopen, Ravenna Festival, Chicago Symphony Orchestra Hall, Berklee Performance Hall, Umbria Jazz Festival, Jazzfestival Basel и още десетки забележителни музикални форуми.

 

Ще имаме уникалната възможност да чуем на живо топ звездите на аржентинското танго - формация събрана лично от Лаура Ескалада Пиацола – вдовица на гениалният композитор и създател на фондация на негово име, чиято мисията е да съхранява и популяризира художественото наследство на маестрото.

 

Квинтетът, чиято структура включва класическите за Пиацола бас, цигулка, китара, пиано и бандонеон е оригиналният ансамбъл на официалната  фондация на Астор Пиацола и единственият проект, който има достъп до огромният репертоар и архив от неиздавани произведения на композитора.

 

Ще чуем всички велики теми на Пиацола, изпълнение по неподражаем начин от група, която има специална чест и привилегия единствена в света да носи неговото име!

 

Вижте какво ни очаква в Пловдив на 17 юни 2023, Античен театър
https://www.youtube.com/watch?v=ofGdKMMlMkU&t=1095s

 

Концертът на Quintet Astor Piazzolla 19.00 часа.          

 

Концертът се осъществява в партньорство с община Пловдив и е част от форума Music of the Ages.

 

Билетите са на цени от 25 лева до 65 лева в системата на Eventim.
https://www.eventim.bg/bg/bileti/quintet-astor-piazzolla-plovdiv-ancient-theatre-607585/event.html

 

 

Новият филм на познатата на пловдивчани Джесика Уудуърт „Лука“ е част от програмата на София филм фест в Пловдив във вторник вечер. Режисьорката на любимите на пловдивчани „Белгийският крал“ и „Босият император“ пристига за среща с пловдивската публика за прожекцията от 18:30 часа. Заедно с нея пристига и директорът на София филм фест Стефан Китанов.

 

Филмът е копродукция между няколко държави, сред които и България. Историята се върти около младият войник Лука, който взема участие в защитата на легендарната крепост Кайрос, пазител на последните остатъци на цивилизацията. Във филма участва и легендата Джералдин Чаплин, която ще поздрави пловдивчани със специално видео обръщение, тъй като поради здравословни причини няма да вземе участие в планираното гостуване под тепетата.

 

 

Късната прожекция от София филм фест в Пловдив тази вечер ще ни срещне с легендата на българския рок – група „Тангра“. Във филма „Оловният войник“ на Костадин Бонев ще се потопим в музиката на 80-те, в борбата за себеизразяване и за свобода. Прожекцията е от 21:00 часа.

 

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева. Пълната програма и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.

 

Драмата и Куклите се завърнаха със статуетки от снощната церемония по връчването на ежегодните награди на Съюза на артистите в България - ИКАР 2023

Двата пловдивски храма на Мелпомена бяха отличени от Съюза на артистите в България на снощната церемония по връчването на ежегодните награди ИКАР 2023, която по традиция се състоя в Международния ден на театъра.

Спектакълът „Невидимият Тонино” на Държавен куклен театър-Пловдив и актрисата от „Солунските съзаклятници” на Драмата Маргита Гошева спечелиха награди. Двамата директори получиха призовете си от министъра на културата Найден Тодоров.

Призът за поддържаща женска роля отиде при актрисата Маргита Гошева за въплъщението ѝ в Ана - кабаретна актриса в пиесата „Солунските съзаклятници“ от Георги Данаилов на Драматичен театър „Николай О. Масалитинов“ – Пловдив.

"У дома имаме един „Икар” - на Иван Бърнев. Лети при земетресения, но никога не му се чупят краката", каза Маргита от сцената на Народния театър. Тя пожела устойчиви полети на колегите си и честити празника на всички.

 

Цялата информация може да видите в Под тепето

Какво бихте направили, ако срещу вас се появи собственият ви литературен герой? Книгата за него още не е написана, но пък ето го – стои на вратата и гледа право във вас. Така започва новата фантастична поредица на Ненко Генов „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“, която отвежда читателите на разпалващо въображението пътешествие.

 

Всички са поканени да се впуснат в приключението, което ще започне още с представянето на първата книга „Пратеник през портала“. Премиерата за Пловдив ще се състои на 1 април 2023 г. (събота) от 17:00 ч. в емблематичния клуб „Петното на Роршах“. Книгата ще представят самият Ненко Генов и издателство Artline Studios, които ще преведат зрителите през пътешествието.

 

„Пратеник през портала“ е първата книга от планирана трилогия. Ненко Генов, познат като автор на поредицата за деца „Сбогом, дневнико!“ и блога „Книжни криле“, този път е забъркал нужните съставки, за да изгради завладяващ фантастичен свят. Поредицата „Приключенията на капитан Клод и Небесните негодяи“ е насочена към младите читатели, но препратките към любими литературни и филмови произведения превръщат книгата в наслада за всеки почитател на приключенските истории.

 

„Пратеник през портала“ включва 22 черно-бели илюстрации, дело на художника Галин Георгиев. В началото на 2022 г. издателство Artline Studios проведе конкурс за илюстратор на приключенската поредица, чието заглавие тогава все още беше запазено в тайна. Галин Георгиев е победителят в конкурса, пресъздал най-точно атмосферата във фантастичния свят на книгата. Година по-късно изданието е реализирано с финансовата подкрепа на Министерството на културата по програма „Помощ за книгата“.

 

Основните елементи на всяко класическо приключение са налице в новата поредица на Ненко Генов – ексцентричен аеропират (простете, въздушен буканиер) начело на екипаж от Небесни негодяи, зъл враг, кроящ планове за унищожението на света, междупространствен транспортер, няколко роботизирани твари и разбира се, девойка в беда.

 

В тази книга приключението на Мат и капитан Клод тепърва започва и в хода на историята героите бързо ще осъзнаят, че най-могъщата изобретателна сила на човека е въображението.

 

За автора:

Ненко Генов е писател и преводач от английски език. Основател е на един от най-големите блогове за книги в България „Книжни криле“, в който от 2016 г. публикува свои ревюта на книги. Автор и илюстратор е на поредицата „Сбогом, дневнико!“, която е носител на националната награда „Южна пролет“ в категорията „Детска литература“, класира се на второ място в категорията „Мечтатели“ на наградата за детска литература „Бисерче вълшебно“ през 2020 г. и получава номинация за националната награда за детска литература „Константин Константинов“ в категорията „Най-добър автор“.

Страница 1 от 2137

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…