Капана.БГ

Капана.БГ

Този уикенд ще слушаме фънк, ще танцуваме суинг и ще се върнем 10 години назад във времето

 

Снимка: szopskasalata

18 януари

Atanas Popov at BALLY CLUB

В петък настроението ще бъде приповдигнато, защото младият и талантлив диджей Атанас Попов има имен ден! Той ще ни представи своя позитивен и празничен диджей сет, в който ще чуете ритмичен Groovy Tech, достигащ до Underground и Tech House звучене.

Клуб „Бали“
21 часа
Вход свободен

Острото/Културното

Дойде време и за първата порция Остро парти за 2019! И тъй като тази година е специална, ще действаме с по-културна тематика. Поне този път. Музиката както винаги ще е в ръцете на Hilla, а напитките - от ръцете на Мишо. И за да се получи остро, останалата част я оставяме на вашето въображение.

Бар „Пощата“
20:30 часа

Funky Sailor with Fukko

Ще празнуваме Насковците със Sailor Jerry и фънк от Fukko. Любимият ни спайс ром, кръстен на татуиста-моряк Джери, този петък е на специална цена. Fukko е заклетият меломан, с който често лудуваме на партитата Discotheque, а сега ни е подготвил много фънкария!

Gingertale
21 часа

Swing Zoo Party

Calling All Party Animals! Слагайте еленските рога, котешките уши или енотските маски. Този петък ще има зоологическо суинг парти на Rhythm Raccoons!

Ще подгреем в 21:30 часа с безплатен Fun Moves Workshop, отворен за всички нива. На него ще се заредим с нови интересни суинг движения, с които да се забавляваме още повече на дансинга.

Както винаги, най-опитният пловдивски суинг DJ Богдан Ковачев ни е подготвил специална селекция от танцувални и заредени песни.

Bee Bop Café
21 часа

Какво още се случва този уикенд, вижте в Lost in Plovdiv.

Акселераторът е уникална програма, подходяща за млади компании, spin-off екипи и предприемачи с амбиция да лансират устойчиви бизнес решения, чисти технологии и иновации в областта на климата.  Приоритетните теми включват:

Цифрова трансформация, електронна търговия, интернет на нещата (IoT), изкуствен интелект (AI); Аналитични решения и метрика; Интелигентна градска мобилност, транспорт и логистика; Оптимизация на процесите; Биотехнологии; Химия; Прецизно земеделие и устойчиво използване на земните ресурси; Управление на ресурсите и кръгова икономика; Чиста промишленост; Управление и съхранение на енергия; Хранителни технологии.

Програмата е част от инициативите на най-голямото публично- частно партньорство в Европа в сферата на климата – Climate-KIC и работи в мрежа с още 24 държави на ЕС, инвестирайки над 9 млн. евро от 2011 г. насам, в повече от 1200 стартиращи компании с възвръщаемост от над 20 пъти.

В България Акселераторът се осъществява от Cleantech Bulgaria. За трите си български издания, програмата е инвестирала в 24 екипа, привлекли над 1 млн. лв. допълнително финансиране и лансирали редица иновативни продукти на пазара.

Сред разпознаваемите компании, развили се в акселератора са:  Agnon с печките Gamera, привлекли инвестиция от 120 000 евро от InnoEnergy, CRISTA с първата платфрома за климатичен риск за застрахователи в региона, смарт-системата за споделяне на електо-велосипеди Eljoy Bikes, умните контейнери за отпадъци на Connected Bin, които спечелиха Start Up! Germany 2018, най-добрият стартъп в категория води ENovaH20 според EuropeStartUp Awards 2017, LAM’ON – българският финалист в Chivas the Venture, Biomyc – с парична награда от международния Clim@ competition на Green For Growth Fund.

Кандидатури могат да се подават електронно до 27-ми януари, 23:59  централно европейско време на следния адрес: https://www.climate-kic.org/ris/accelerator

Минимум изисквания за вход в програмата е да имате екип, владеещ свободно английски, с идея и амбиция да лансирате услуга, технология или продукт, които да  спомагат за устойчивостта на бизнесите.

Пре-селектираните екипи ще бъдат поканени на интервю пред международно жури на 21-ви февруари в София. 6 екипа ще бъдат приети в програмата, която стартира на 1-ви април 2019 и предвижда гъвкава, но интензивна работа с индивидуален коуч, експертни работилници,  интензивни тренинги в Германия и България, менторство и участия в демо дни, международни майсторски класове и състезания.

Всеки екип ще разполага с финансиране под формата на без-дялов грант, с който да подкрепи работата си и  да тества и усъвършенства прототип. В допълнение,  екипите ще използват експертиза за бизнес моделиране, финансово планиране, управление на интелектуалните права, инженеринг , развият брандинг и маркетинг дейности,  за да достигнат до клиентите си и да осъществят първите си продажби.

За екипите във фаза 3 се очаква да докажат продажби или сериозен пазарен интерес към решението им, за да достигнат към края на програмата (31-ви септември 2019) регулярни продажби и/или готовност за инвестиция.

Себенадмогването като непрестанна новина в новата книга на автора

Снимка: Владислав Христов

Новата книга на Иван Ланджев „Ти, непрестанна новина“ идва пет години след предишната му стихосбирка „Ние, според мансардата“.  Междувременно през 2017-та той издаде „Поетика на себенадмогването. Наративни стратегии у късния Лев Толстой“.

 Иван Ланджев пише и сценарии за български сериали (Под прикритие), преподавател е по руска литература в СУ „Св. Климент Охридски“, а негови текстове може да прочетем в блога му http://landzhev.blogspot.com/.

 „Ти непрестанна новина“ вече имаше премиера в София, очакваме през 2019-та година да има такава и в Пловдив в края на февруари. Редактори на книгата са Иван Теофилов и Георги Господинов. Художник е Люба Халева.

 Стихосбирката се нареди сред най-продаваните на Софийския международен панаир на книгата, който се проведе през декември миналата година. Иван Ланджев за поезията и живота пред Славена Шекерлетова за КАПАНА.БГ.

 Има ли себенадмогване в поезията?

Има, разбира се. Ще стигна и по-далеч – ако човек не се себенадмогва през повечето от нещата, които върши, не знам тогава изобщо какво прави. И защо.

Любовта може ли да бъде новина днес?

Може, трябва и е. Цялата философия на света, всичките натрупвания на науката, на културата, великите религии, събрани в една шепа – всичко това заедно не може да даде по-добър отговор от любовта. Защото май няма друг отговор.

Защо има толкова дълга пауза между тази и предишната ти стихосбирка?

При мен се получава така, не зная защо. Не отричам другия метод, който е служил вярно на много и по-добри поети: самодисциплината да пишеш стихове всеки ден, да поддържаш това, което е в теб – натренирано, готово. Това е похвално. Аз обаче не мога така. Живея и след известно количество живот се натрупват някакви стихотворения.

Защо именно това заглавие „Ти, непрестанна новина“? По време на премиерата в София стана ясно, че сте избирали измежду много заглавия.

Да, с Иван Теофилов и Георги Господинов имахме един дълъг списък. Накрая бяхме единодушни в избора. Харесаха ни няколко неща – първо, това противоречие: новина, която е непрестанна, винаги е нова, а не просто минава и заминава. Интересуват ме точно такива новини и логично те са основните теми в ръкописа. Защото вече не е никаква новина, че живеем в свят на фалшиви новини. И на пост-истина. А аз все още си харесвам истинската истина.

Другото, което затвърди този избор на заглавие, е музикалността – тази алитерация, струпванията на АН и НА, които започват още от моето име и продължават с „Ти, непрестанна новина“.

И това „ти“, разбира се. То също е важно.

Кое щеше да е любимото стихотворение на Толстой от твоята книга?

Не съм се замислял. Но със сигурност нямаше да ме пощади, в най-добрия случай щеше да бъде снизходителен. Вижте какво говори за Шекспир, какво остава за мен.

Но, хайде, да помечтаем малко: може би щеше да ме обвини в декадентство на места, но пък вероятно щеше да се съгласи с това, че издигам любовта до онтологичен фундамент на света.

Харесва ми да си мисля, че щеше да оцени християнските препратки  и обговарянето на Бог като неизбежно присъствие, а не като „оправдание“ на институционалната религия. Както знаем, граф Толстой не си пада по нея. И тя по него също.

Щеше да осъди изцяло „плътски“ стихотворения като „Когато“, но щеше да ги разбира много, много добре.

Щеше да се подразни, че го споменавам по име – макар да е само веднъж, мимоходом.

Какво научи от изследването на неговия живот и творчество в чисто житейски план?

Че мащабът на замисъла или категоричността на казаното не бива да плаши създаващия. Ти си свободен, всичко може.

Разбрах и че радикалността на неговите отрицания, догматичността на учението му, цялата проповед – това е очевидно и опит да обуздае собствената си неудържима и търсеща природа. Същата тази стихийна природа обаче е отговорна за художествения му гений. Не липсва ирония в ситуацията, нали?

Това противоречие вкарва Толстой в непримирима вътрешна борба. Всички знаем докъде довежда тя – Гара Астапово.

Докато „времето само си тактува“, кое ти носи вдъхновение?

Ами животът, гледам да не си спестявам от него – нещата, които ти дава да наблюдаваш, срещите, които ти предлага, изкуството, което пази, красотата за слушане, четене, гледане, умуване, докосване. Загубите – повече, победите – по-малко. Високите образци – отново, в изкуството, но и в спорта, в науката. Несъгласието. Възрастта – на света около теб, но и твоята собствена. Едната прави нещата актуални, другата ги прави лични.

Удоволствията – разбира се. Страданието – разбира се. Много неща могат да те вдъхновят, ако им дадеш, дори пошлостта. Гогол, например, е велик художник на пошлостта. Любовта не го занимава като тема, но в пошлостта е видял нюанси и дълбини, непосилни за никой друг.

 Кога думите са твърде много и какво правиш с излишните думи, притесняват ли те или бързо ги захвърляш?

В писането си ги захвърлям с голямо удоволствие, ако ми се струват излишни. Редактирането изисква тази суровост. В ежедневието обикновено разбираш, че са били излишни по-късно, след като вече си се изложил.

„Ако ще бъдеш някой, не избирай себе си.

Не си длъжник на личната карта“.

Какъв избираш да бъдеш през по-голямата част от времето?

Избирам да бъда някой, който се отдава напълно на любимите си занимания и хора.

Как решаваш, че стихосбирката е вече завършена и в кой момент сложи последната точка на тази книга?

Тази книга я завърших есента. Въпросът е по-сложен, отколкото изглежда на пръв поглед. Наистина, кога една стихосбирка е готова? Тук има много неща, основани на усет, който не може да се обясни. Очевидно зависи и от диалога с тези, на които си избрал да пратиш ръкописа, зависи от работата ви заедно. Но нещо в теб самия в последна сметка взема решението, защото усещаш – ако продължаваш да пишеш нови стихове, те вече са „други“ и са „за друго“, принадлежат на ново място, на бъдещ ръкопис. А каквото си имал да кажеш сега, си го казал.

Петък, 18 Януари 2019 09:13

Острото/Културното

Дойде време и за първата порция Остро парти за 2019 в бар "Пощата"! И тъй като тази година е специална, ще действаме с по-културна тематика. Поне този път. Музиката, както винаги ще е в ръцете на Hilla, а напитките - от ръцете на Мишо. И за да се получи остро - останалата част я оставяме на вашето въображение. Започваме в 20:30 часа.

Петък, 18 Януари 2019 08:53

Ели и Ники в Контрабас

В поредния лайв джаз уикенд в бар "Контрабас" очакваме младите музиканти, които ще ви изпълнят разнообразна програма, включваща любими блус, фънк, джаз парчета и авторска музика.

Елена Илчева-бас
Никола Панчев-китара

21 часа

Вход: 5 лв.

Петък, 18 Януари 2019 08:50

Funky Sailor with Fukko

Ще празнуваме Насковците със Sailor Jerry и фънк от Fukko! Любимият ни спайс ром, кръстен на татуиста-моряк Джери, този петък при нас е на специална цена. Fukko е заклетият меломан, с който често лудуваме на партитата Discotheque, а сега ни е подготвил много фънкария! Всичко може да се случи в Gingertale. Започваме в 21 часа.

Петък, 18 Януари 2019 08:47

Swing Zoo Party

Calling All Party Animals!

Слагайте еленските рога, котешките уши или енотските маски. Този петък ще има зоологическо суинг парти на Rhythm Raccoons!

Ще подгреем в 21:30 с безплатен Fun Moves Workshop, отворен за всички нива. На него ще се заредим с нови интересни суинг движения, с които да се забавляваме още повече на дансинга.

Както винаги, най-опитният пловдиски суинг DJ - Богдан Ковачве ни е подготвил специална селекция от танцувални и заредени песни.

---
18.01.2019, 21:00 ч.
Fun Moves Workshop: 21:30 ч.
Място: Bee Bop Café
Музика: Богдан Ковачев
Вход: 5 лв.

Страница 1 от 1398

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…