Капана.БГ

Капана.БГ

Шест поетични книги бяха селектирани в краткия списък с номинации за Националната литературна награда „Иван Николов” за 2023 г. Жури в състав Мирела Иванова, доц. д-р Гергина Кръстева и Иво Рафаилов съобщи номинациите, избрани сред 63 предложени книги от общо 24 издателства.

 

Краткият списък с номинирани включва (изброяването е по азбучен ред):

 

NagradaIvanNikolov2023.png

● Ани Илков, „До края на смъртта“, Издателство за поезия ДА, 2022

 

В тази книга Ани Илков отстранява няколко пласта свещеност от човешкото и го откроява под светлината на умираща звезда, като едно и също с нея. Поезията тук би донесла утеха, стига да ѝ се доверим и да проследим накъде сочи, дори тя да няма утехата за своя цел. Езикът е и познатият Ани-Илковски танцуващ език, но и оголващ се подобно къс материя, носеща се в безвъздушното – угаснала завинаги или тепърва запалваща метафизична искра, след която човекът ще е радикално различен…

 

● Виолета Кунева „Кучето на Персефона“, Издателство „Жанет 45“, 2023

 

В лирическата книга на Виолета Кунева и езикът, и тялото се опитват да се измъкнат от клетката, лабиринта, потопа на прииждащите сенки – със или без водач, тукашен или отвъден. В тази поезия тихо отеква далечна памет за полезна болезненост, която бди на границата между грижа и жестокост, успокоява раните от смъртоносните нападения на ежедневни зверове. И усърдно се грижи за страховете си, в опит да предпази другите от тях.

 

● Галина Николова, „Въображаеми градини“, Издателство за поезия ДА, 2022

 

Въпреки че стихотворенията на Галина Николова във „Въображаеми градини“ са провокирани от различни страхове и безпокойства, те не причиняват страхове и безпокойства. И затова „виновен“ е езикът – чист и деликатен, самонаблюдаващ се, улавящ промените, въобразяващ решенията, въобразяващ реалността, мястото на пишещия в нея, и така лекуващ. Не само пишещия, защото в поезията на Галина Николова в тази книга читателят е неизбежен двойник на автора.

 

● Златозар Петров „Отдалечаване на ангела“, Издателство „Жанет 45“, 2023

 

Гласът в тази поезия, точно като делфинът от стихотворението „Уличен телефон”, пее и играе над водата, докато с томителна неистовост всъщност се носи към дъното на океана. Мрачната, далечна страст на това писане е прорязана от белезите на тъпи и тъкмо затова – безпощадни остриета. В свят, натровен от всевъзможно дърдорене, никнат само глухи иронични флиртове с възможността езикът да създава образи. И стиховете прииждат – здрачни и апокрифни, в опит да измолят последна милост за положеното върху дланта на Господ сърце.

 

● Ина Иванова „Нещата, за които мълчим“, Издателство „Жанет 45“, 2022

 

В поетичната книга на Ина Иванова долавяме „дългия пулс на града“, тупти с подробностите на познати улици и сгради, които хвърлят странни сенки, с вървежа на прозрачни и меланхолни хора. Смайваме се от неназовимото изящество на естеството в цялото му многообразие: от невидимите земни кратери през мъхнатите клепачи на новородена сърна до прималелите от вятъра лимонови треви. Любовта в „Нещата, за които мълчим“ най-често присъства като овладяна болка или „птича сянка“, като чупливост и пораждаща сила едновременно. Книга, която намира имена на невидимото – в нас и около нас – и ги записва, за да се знаят и помнят.

 

● Катя Димитрова „Плач по всички жени преди мен“, Издателство „Жанет 45“, 2023

 

Катя Димитрова е затворила между страниците на книгата си колкото плач и болка, толкова и ирония, и усещане за ненатрапчива модерност. Долавя се различното мислене и световъзприемане на едно ново, различно поколение, което умее да превръща в поетично вместилище цялата многотия на делничното, да осмисля откривателски безмилостното ни време и да го преобразява в метафори. Много впечатляващ е парадоксът, че стихотворенията в „Плач по всички жени преди мен“ са хладни, несантиментални, а предизвикват искрена топлота и необяснима, чувствена обич. Лирическа книга, която звучи много автентично, чисто и цялостно.

 

Голямата награда ще бъде обявена на 15 декември (петък) от 18 ч. на официална церемония в галерия „Димитър Георгиев“, ул. Съборна 23, Старинен Пловдив.

Националната награда за поезия „Иван Николов“ се връчва за 27-и път тази година. Учредена е през 1994 г. от Издателство „Жанет 45“. Награденият получава плакет, изработен от художника Христо Гочев, и парична премия в размер на пет хиляди лева.

По повод честването на 100 години от рождението на Стойна Кръстанова – текстилец, майстор на народните художествени занаяти, Фондация „Стойна Кръстанова“ и Регионален етнографски музей – Пловдив канят на откриване на Ретроспективна изложба „Да тъчеш сънища“, което ще се състои на 12 декември 2023 г. от 12.30 ч. в Етнографския музей.

 

Изложбата се съпътства с албум, представящ житейския път и текстилните произведения на Стойна Кръстанова, за да припомним за силата на творческия дар, преклонението пред постиженията на предишните поколения и мисълта какво ще оставим след себе си.

 

Албумът „Да тъчеш сънища“ се издава от Фондация „Стойна Кръстанова“ с подкрепата на Община Пловдив по компонент 4 „Книги на пловдивски автори и важни за града издания“, Le Comité de Jumelage de Pernes-les-Fontaines, France и Françoise Cezanne, Danièle Malcuit, Ginette Bohu, Patrice Bohu, на които благодарим.

 

Очакваме ви на 12 декември 2023 г. от 12.30 ч. в Регионален етнографски музей – Пловдив, ул. „Д-р Стоян Чомаков“ № 2.

Писателката Здравка Евтимова пристига в Пловдив идния вторник – 12 декември. Срещата ѝ с четящите хора в града под тепетата е част от инициативата на Литературния фестивал „Пловдив чете“ 2023 г. и ИК „Жанет-45“ в рамките на Литературен салон Spirt & Spirit. Модератор ще бъде журналистът Владислав Севов, а гостуването на Евтимова е по повод новия сборник „Луничави разкази“.

 

Книгата съдържа 20 истории, писани през последните три години. Едни от тях ще Ви разсмеят, други ще Ви натъжат, доколкото смехът и тъгата са главни ингредиенти на този сборник, а защо ли не и на живота ни извън книгата.

 

Здравка Евтимова е родена през 1959 г. в Перник. Завършва английска филология във ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“ (1995). Специализира художествен превод в Сейнт Луис, САЩ. Превела е над 25 романа от английски, американски и канадски автори на български език, както и произведения на български писатели на английски език.

 

Автор е на романи и сборници с разкази.

 

Нейни текстове са публикувани в литературни списания и антологии в 27 страни по света, между които САЩ, Канада, Великобритани, Австралия, Сърбия, Словакия, Германия, Франция, Китай, Япония, Индия, Иран, Полша, Аржентина, Нова Зеландия, Република Южна Африка и др.

Носител е на множество литературни награди.

 

През 2020 г. става носител на голямата награда Христо Г. Данов за цялостен принос в националната книжовна култура.

Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и приятели организират тази неделя „Благотворителен концерт – матине“ с кауза за набиране на средства за реставрация и реконструкция на близо 100-годишната сграда на дружеството, която се намира на едноименната улица в центъра на Пловдив.

 

Вълнуващото музикално празненство на 10-ти декември в Дом на културата „Борис Христов“ започва в 11.00 часа. Участват Хор „Ангел Букорещлиев“, виртуозният цигулар Маестро Мичо Димитров, Калоян Куманов – акордеон, Стилиян Дерменджиев – цигулка, Ралица Ботева – пиано, танцовото дуо Радостина Симеонова и Рослан Василев , джаз-пианистът Мирослав Турийски и хор „Детска китка“ с диригент Яна Делирадева .

 

Входът е с благотворителни покани, които можете да намерите на адрес: ул. „Ангел Букорещлиев“ 18А или на място в ДК „Борис Христов“, преди началото на събитието. (За контакт тел. 0899595634) Ще има поставена и кутия за дарения пред залата.

 

„Букет от доказани изпълнители и таланти, които ще бъдем на една сцена, напълно безвъзмездно в името на каузата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“.

 

Шапка ви свалям, колеги! Маестро Мичо Димитров, Мирослав Турийски, Калоян Куманов, Ралица Ботева, Стилиян Дерменджиев, Яна Делирадева с хор „Детска китка“, Радостина Симеонова и Рослан Василев от Танго Кон Елиас, а водещ на събитието ще бъде трубадурът на пловдивската култура Владислав Севов. Благодаря сърдечно на Община Пловдив, че ни подкрепя! Благодаря на всички наши приятели! Очакваме ви в неделя!“, коментира с вълнение диригентът на ППД „Ангел Букорещлиев“ Илиян Тиганев.

 

„Музиката освен, че ми е работата, тя е послание и кауза! Участвам с удоволствие, защото ние сме хората, които можем и трябва да помагаме! Благодаря на диригента на Пловдивско певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ за поканата! Каузата е: Най-старият певчески хор в България реставрира тяхната сграда, построена с пари на самите хористи преди 1 век. Очакваме ви!“, допълва удивителният акордеонист Калоян Куманов.

 

Може да подкрепите каузата за набиране на средства за реставрация и реконструкция на сградата на Пловдивското певческо дружество „Ангел Букорещлиев“ и по банков път:

 

IBAN: BG15SOMB91301060015602

 

Общинска банка АД

Уникалният семеен мюзикъл „Пътешествие във времето. Орисниците“ гостува в Пловдив на 08.01.’24г. от 19.00ч. в ДК „Борис Христов“.

Покани за вход можете да:

 

резервирате на тел. 0886 39 49 30

вземете от ресторант Амстердам, Капана

на входа на ДК „Борис Христов“ преди спектакъла

Уникалният благотворителен семеен мюзикъл „от деца за деца“ е на гастрол за да сбъдва мечти!

Мечтите на децата – да творят и да бъдат артисти, като разказват вълшебни истории. Mечтите на възрастните – да имат собствена рожба. Една уникална симбиоза, в която две организации – СНЦ „ДЮССИ Аллегра“ и Фондация “ Искам бебе“,, си подават ръка за да сбъдват мечти в концепцията „деца даряват за деца“. Една уникална детска студия, която е без аналог в България с авторските мюзикъли, които създава. Една детска трупа, която публиката посреща с усмивка и изпраща права, на крака. Ако желаете да станете свидетели на едно незабравимо духовно преживяване в магичния свят на Орисниците, заповядайте на 08.01.’24г. от 19.00ч. в ДК „Борис Христов“.

 

Събраните средства от благотворителния спектакъл ще бъдат използвани за реализиране на следващите авторски проекти на студията, а част от тях ще бъдат дарени на Фондация „Искам бебе“ в подкрепа на семейство с репродуктивни проблеми от гр. Пловдив.

 

 

Настъпи времето, в което децата учат нас – възрастните на добротворство и съпричастност.

Дойде времето, когато ние – възрастните трябва да дадем шанс на децата да изкажат мнението си силно и ясно, защото те са най-добрите посланици на доброто.

 

Спектакълът се реализира с любезната подкрепа на Община Стара Загора и Община Пловдив.

Подкрепете ни за сбъдване на общественозначими каузи „от деца за деца“!

 

Банкова сметка на СНЦ „ДЮССИ Аллегра“ :

BUINBGSF BGN BG51BUIN95611000652367

„ АЛИАНЦ БАНК БЪЛГАРИЯ“ АД

Захари Карабашлиев ще представи в Пловдив новата си книга „Рана“ в рамките на „Успешните“. Събитието представя поредица срещи с известни хора от света на спорта, културата и обществения живот, които в непринуден разговор споделят с пловдивчани своята визия за успеха, за кариерата, творчеството и други теми. Захари Карабашлиев ще гостува в клуб “Fargo” тази вечер, 7 декември, от 18:30 часа. Това е последната за годината среща от поредицата „Успешните“.

 

Акцент в събитието ще бъде представянето на новата му книга „Рана“, която само преди броени дни спечели награда „Златен лъв“ в рамките на Международен панаир на книгата в НДК за най-добър издателски проект с най-голяма обществена значимост.

 

„Рана“ разказва за саможертвата – историята на бежанец от Одринска Тракия след Балканските войни и Елиза – генералска дъщеря, между които пламва любов в София. Книгата е номинирана от „Ozone.bg“ за „Книга на годината“ в категория „Сърцето на родната литература“, а самият Захари Карабашлиев в категория „Виртуозът в писането“.

 

Захари Карабашлиев е сред най-популярните български автори, а сред най-харесваните му романи са „Хавра“, „Опашката“ и „18% сиво“. Успешните се провежда с подкрепата на Община Пловдив.

Илиян Иванов е тазгодишният носител на „Наградата на Кмета“ 

Новоизбраният председател на Дружеството на пловдивските художници Лидия Симеонова откри Годишната изложба на своите колеги от най-голямото регионално артистично дружество у нас. В Зала “2019” на ул. “Гладстон” 32 са подредени близо 160 творби - живопис, графика и скулптура от 103-ма автори. Официални гости на събитието бяха кметът на Пловдив Костадин Димитров, заместник-председателят на Общинския съвет Добромира Костова, заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов. Петчленно жури определи тазгодишните носители на наградите на ДПХ, а кметът ги връчи лично на художниците. За живопис беше отличен Иван Чакъров, младата художничка Даниела Стоянова беше наградена в раздел графика, сред скулптурите приза спечели Димитър Чонов, а Ирина Гърдева получи наградата за млад автор. Специалната “Награда на Кмета на  Пловдив”, която се връчва за 12-ти път, заслужи скулпторът Илиян Иванов.

“Възпитаван съм, че когато се срещам с изкуството, то трябва да пробуди у мен някакви чувства. Поздравявам ви, че всяка година организирате такова събитие, защото наред с вашето творчество, което наистина е невероятно, всеки от вас има нужда от стимул и този конкурс е такъв стимул” - каза в приветствените си думи кметът.

В тази зала, “сред толкова красота в цвят и форма, можеш да се почувстваш като на остров - остров на културата и духовността. Ако човек иска да избяга на тихо място, да преживее красиви моменти, нека да дойде тук” - призова Лидия Симеонова. Тя е изпълнена с оптимизъм, че Пловдив ще пребъде като град на художниците заради “младата генерация артисти, които много мощно и с амбиция заявяват своето присъствие в изкуството.”  

Аплодисменти и благодарности за голямата борбеност и спечелени победи в полза на пловдивското дружество на художниците през последните 10 години получи досегашният му председател Снежана Фурнаджиева. А тя от своя страна пожела на артисти и почитатели “прекрасни Рождественски празници, много любов, много вяра и с Бога напред”.

Изложбата на ДПХ продължава до края на годината и ес вход свободен. Тя се финансира от община Пловдив.

Страница 1 от 2221

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…