Print this page

Стартират Международните фотографски срещи

Фестивалът Международни фотографски срещи ще бъде открит в Балабановата къща утре от 18:00 часа. Множество чуждестранни и родни майстори зад обектива ще покажат творбите си на почитателите на изкуството. Темата на фестивала тази година е „Минало несвършено”, сподели кураторът Никола Лаутлиев. Той сподели, че са избрали именно нея, защото идеите, които фотографията носи са едни и същи, но те винаги се интерпретират по различен начин през годините.

Сред българските представители във форума е Михаил Георгиев, който тази година завърши НАТФИЗ и който ще покаже своя проект Урбанизация. Освен него има и двама представители на Пловдив – Чавдар Найденов и Милан Христев. Чавдар ще покаже родния си град в черно и бяло.
Сред гостите от други държави присъстват имена като американеца Харис Фогъл, гъркът Джон Демос. Интересното е че бабата, дядото и бащата на Демос са пловдивчани, които в миналото са носили фамилията Димови. Той сподели, че му е много интересен градът, тъй като е слушал разкази на своите роднини за богатото архитектурно наследство на Пловдив.

Интересна е историята около изложбата и на друг американец, който чрез своите снимки представя един от най-бедните райони в Чикаго. Интегрирането му е било изключително трудно и за да спечели доверието на хората от квартала, той става учител в местното училище. След дълго общуване с тях те му разрешават да ги снима.

На 25ти, фестивалът ще бъде закрит с Нощ на фотографията. Тогава освен галериите, които ще може да се посетят, ще има и две опънати екрани в градска среда. Едното ще е на улица Златарска и Христо Дюкмеджиев, а другото- до култовото заведение Найлона. На импровизираните видео стени ще бъдат прожектирани множество фотографии.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…