Print this page

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” представя създаденото специално за младите музиканти произведение от прочутата българска композиторка

Тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров "АГА", спечелил вече близо 40 световни награди

Соня Попова

Един от огромните акценти в програмата на Гала концерта на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” на Римския стадион в  Пловдив на 24 юли е световната премиера на създаденото специално за младите музиканти произведение от прочутата българска композиторка Пенка Кунева, която от години е сред най-търсените и изявени автори на музика и оркестратори в Холивуд. Именно тя е автор на музиката в уникалния филм на Милко Лазаров "АГА", спечелил вече близо 40 световни награди.

Начело на оркестъра са талантливият млад български диригент Цанислав Петков и гръцкият му колега Димостенис Фотиадис, а солист е световноизвестният цигулар Светлин Русев – концертмайстор на оркестъра на Романска Швейцария.

Ядрото на “Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” включва талантливите млади български музиканти от филхармония “Пионер”, НУМТИ “Добрин Петков” - Пловдив при Национален дворец на децата, НМУ “Л. Пипков” - София, НУИ “Панайот Пипков” – Плевен, НУИ “Добри Христов” – Варна, НМА “Проф. П. Владигеров”, АМТИИ и др., като към тях се присъединяват техни връсници оркестранти от Гърция, Сърбия, Македония, Румъния, Австрия, Италия, Испания, Франция, Португалия, Великобритания и др.

“Европейски младежки симфоничен оркестър "PROGRESSIVE” репетира усилено от няколко дни в Пловдив, атмосферата е изключително вдъхновяваща, а създадените приятелства и стимулаът за по-нататъшно усъвършенстване и реализация ще останат завинаги като безцен дар за музикантите от 11 държави.

Жените - композитори в Холивуд се броят на пръсти, но българката Пенка Кунева е сред най-изявените от тях. След огромния успех на първия й албум "Жената астронавт", тя е поканена да напише музиката за изложбата “Герои и легенди” в музея на НАСА. Заедно с композитора Стив Яблонски тя създава музиката на прочутите видеоигри “Принцът на Персия” и "Трансформърс". Оркестратор е на музиката на филмите “Трансформърс”, “Матрицата", "Карибски пирати", "Ангели и демони", "Шерлок Холмс". Пенка Кунева е първата жена в историята на Холивуд, която е главен оркестратор на редица блокбъстъри, сред които “Елизиум" с Мат Деймън и Джоди Фостър, “Играта на Ендър" с Харисън Форд и “Костенурките Нинджа”. Наред с холивудските успехи, прочутата българска композиторка работи активно и с български творци.  Пенка Кунева композира и музика за световноизвестни видеоигри, сред които "Мумията VR" и много други.

Светлин Русев – носител на награди от международните конкурси в Индианаполис, Мелбърн и „Маргарита Лонг – Жак Тибо”, отличен с Голямата награда, Специалната награда на публиката и Специалната награда за най-добра интерпретация на концерт от Й. С. Бах на I международен конкурс в Сендай, Япония, се изявява като солист на именити симфонични колективи, под палката на прочути диригенти, желан гост на едни от най-престижните сцени в света. През 2005 заема поста концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското национално радио, а от 2017 и на Оркестъра на Романска Швейцария. Професор е по цигулка в „Conservatoire National Supérieur de Musique et de Danse” в Париж.

“Европейски младежки симфоничен оркестър PROGRESSIVE” е идеен проект на Фондация за култура и изкуство „Музикартисимо” и е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

Входът е свободен за всички пловдивчани и гости на Града под тепетата.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…