Тази година Големият детски концерт от МФ „Дни на музиката в Балабановата къща“ отбеляза 10-тия юбилей на „Джаз за деца“

Таня Грозданова

Неведнъж сме чували твърдението, че джазът е музика на зрелите хора. Вече 10 години Венци Благоев разбива този стереотип с една от най-успешните и обичани инициативи у нас - „Джаз за деца“. Събитията, които имат своите запалени почитатели, доказват, че джазът може да се хареса и на най-малките, стига да имаш отношение и подход към тях. Именитият джазмен и тромпетист гостува на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“ в станалия вече традиционен Голям детски концерт.

Преди 10 години той създава популярното шоу „Джаз за деца", предлагащо на малчуганите да импровизират заедно с утвърдени джаз музиканти, да се запознаят с различните стилове в джаза и с музикалните инструменти. През 2012 проектът печели „Златно перо” за принос към българската култура.

Форматът безплатен концерт за децата на Пловдив е идеен проект на фестивала и се провежда за осма поредна година, като винаги е различен и изненадва с новаторски подходи. Той носи много радост на децата и техните родители, образова и възпитава младата публика. През последните  години представиха пожъналите триумфален успех концерти – „Младежкият барок среща младежкия рок”, „Учебникът по музика оживява”, „Светът има нужда от нашата песен”.

Снощи на Римския стадион се състоя истински празник на джаза за деца, благодарение на прекрасната инициатива на виртуозния тромпетист Венци Благоев!

Участваха както утвърдения ансамбъл “Джазтет” в състав: Венцислав Благоев - тромпет и водещ, Боряна Йорданова – вокал, Станислав Арабаджиев – пиано, Димитър Благоев – китара, Михаил Иванов – контрабас, Невена Григорова – барабани, така и изключителни млади музиканти!

Сред тях се ярко се откроиха младата джаз певица от АМТИИ Кристина Жечкова, чаровният малък певец Стефан Благоев.

Валдхорнистът от НМУ “Любомир Пипков” Виктор Теодосиев, който спечели сърцата на публиката с изпълненията си на класическа музика и джаз.

Венци разказа как Виктор посещавал като по-малък събитията на „Джаз за деца“ и години по-късно го изненадал с таланата си.

Ансамбъл Тромпетино от НУМТИ “Добрин Петков” с ръководител Лилия Ковачева – Топорчева и прекрасната млада тромпетистка Здравка Василева. На сцената, като солист, се изяви и певицата Кристина Карабельова от хор "Детска китка".

В концерта имаше една ексклузивна изненада за публиката - участието на прочутия саксофонист Владимир Кърпаров, който от години живее и работи в Берлин.

По време на концерта многобройните деца на Римския стадион пееха, танцуваха и изобразяваха ударни инструменти с малките си ръчички.

Това неповторимо преживяване показа още веднъж, че децата усещат джаза, те танцуваха с плюшените си играчки, а тези, които още не могат да ходят се поклащаха в такт с музиката в количките и сочеха към сцената.

Програмата на фестивала продължава днес - 28 юни, от 18.30 ч. в Балабановата къща с концерт на "Светоглас" - една от най-популярните и обичани български фолклорни формации!

С уникалните си гласове и магнетично сценично присъствие, с разнообразната си програма и различен прочит на традицията, певците представят своеобразна панорама на различните музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и старата църковна музика.
Красота и мистика, полифонична звучност и докосване до корените на една от най-древните музикални култури, звуците от миналото с тяхната съвременна интерпретация – това са музикалните светове, които създава вокална формация „Светоглас”!

Билети в касите на Ивентим в Пловдив и на място преди събитието.

Местата са ограничени, концертът се провежда при спазване на всички противоепидемични мерки на Министерство на здравеопазването!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…