Print this page

Виртуозната перкусионистка Виви Василева, сестра на знаменития цигулар Васко Василев, открива есенното издание на XI МФ “Дни на музиката в Балабановата къща” на 18 септември заедно с бразилския китарист Лукас Кампара Джиниз.

Всъщност този концерт е едно отложено удоволствие, тъй като двамата млади таланти трябваше да открият пролетното издание на фестивала през месец май, но пандемията от новия коронавирус потопи музикалните сцени в тишина още през март. Артистичният директор на Дни на музиката сътвори чудеса от храброст и пролетното издание се състоя. Това бе и първият фестивал в града на тепетата, след като Националния оперативен щаб разрешението провеждането на културни мероприятия. Така Мила Павлова записа в историята на Пловдив първия концерт с маски.

Днес, четири месеца по-късно младото екзотично дуо - Виви Василева и Лукас Кампара Джинис, съчетаващо вибрафон и други ударни инструменти с класическа китара, ще поднесе своята увлекателна програма с концерта "Пеещ ритъм" от 18,30 часа в Балабановата къща.

Вивиан гради много успешна кариера в Германия, където е родена и израснала. През лятото на миналата година излезе дебютният ѝ компактдиск със същото име. Младата перкусионистка беше в София в края на февруари тази година за първия си майсторски клас в България, в Националното музикално училище "Любомир Пипков", и за концерт заедно с Лукас. Миналата седмица Василева взе участие със свои колеги перкусионисти в 100-тното издание на Залцбургския музикален фестивал. Сега тя пристигна директно от Германия с партньора си за фестивала в Пловдив, за да  представят премиерно съвсем нова Соната за вибрафон и китара, написана от чилиеца Хавиер Контрерас. В програмата се очаква да чуем и пиеса, написана от Лукас  -"Зелената река", както и любими на изпълнителите барокови и класически творби с техни аранжименти.

 

 

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…