Международно жури отличи филми от Италия, Сърбия и Унгария

Димо Алексиев – носител на наградата за най-добра главна роля

Първото издание на уникалния по рода си Комедиен Европейски Филмов Фестивал се закри с кратка церемония по награждаване на отличените от международно жури филми. Биляна Първанович /Сърбия/, Богдан Крачун /Румъния/, Малин Кръстев и Мая Бежанска гледаха, оценяваха и обсъждаха 7 пълнометражни филма от Италия, Испания, Германия, Унгария, Сърбия и България, които бяха селектирани за конкурсната програма на фестивала.

В категория „Най-добър филм“ бе отличен италианската комедия на режисьора Роландо Равело – „Три перфектни дъщери“. Сръбският филм „Истинска история“ спечели наградата на КЕФФ в две категории – „Най-добър режисьор“Гордан Кичич и “Най-добра поддържаща роля“ – младата актриса Нина Янкович. И двамата наградени изпратиха лично видеообръщение към публиката, журито и организаторите на фестивала, с което благодариха за признанието.

Безапелационно наградата в категория „Най-добра главна роля“ беше присъдена на актьора Димо Алексиев за ролята му във филма „Дани. Легенда. Бог.“ Режисьорът Явор Петков лично прие наградата, а самият Димо зрителите видяха във видеовръзка на киноекрана.

„Наградата на публиката“, определена чрез вота на зрителите, които в продължение на 8 дни гласуваха за филмите от програмата на фестивала, отиде в Унгария за заглавието „Другарят Дракула“ на режисьора Марк Бодзар. Изборът бе бурно аплодиран от зрителите в залата, а актрисата Лили Уолтърс, изпълняваща главната роля във филма, прие наградата и не успя да скрие силните си емоции от изненадата за това голямо признание.

Статуетките на фестивала КЕФФ са изработени специално за събитието по авторска концепция на скулпторите Ева Петкова и Саркис Нерсесян и ще бъдат изпратени до екипите на филмите, чиито представители не успяха да присъстват лично на церемонията.

Организаторите на КЕФФ Пловдив 2021 връчиха и още една допълнителна символична награда, с намигване към гостите от Германия. Продуцентът на филма „Концертен живот“ Мартин Лишке бе отличен за цялостен фестивален дух, заради емоцията при срещите с публика и тематиката на филма си, който представи пред тях.

В 8те фестивални дни КЕФФ представи в програмата си общо 15 заглавия от цяла Европа, срещна зрителите с гости от чужбина и страната – режисьори, актьори, сценаристи, продуценти и приятели на седмото изкуство.

Фестивалът КЕФФ – Пловдив си поставя мисия да развива дългосрочна програма за утвърждаване и разширяване на град Пловдив като кино-фестивален град от международен мащаб и ще я следва в бъдещите си издания.

Проектът Комедиен Европейски Филмов Фестивал е част от програма „Нaследство“ на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…