18 представления от театри от цяла България ще има възможността да гледа пловдивската публика на юбилейното 25-то издание на фестивала „Сцена на кръстопът”. Театралният маратон стартира днес с премиерата на пловдивския театър „Укротяване на опърничавата” по Уилям Шекспир. Предвидена е и паралелна програма с множество събития в двора на театъра, и в галерийни пространства в града.

„Връщаме се в пълния формат, за да видим едни от най-добрите и награждавани представления в България. Мотото на фестивала тази година е „Надеждата”. Оказа се, че изкуството и конкретно театъра, е единственото място, което събира и дава утеха на хората в тази разбулена държава, в това странно време, в което живеем. Това е и същността на нашата работа- обединени да вярваме и да работим тази надежда да се осъществи”, каза на среща с медиите в Храма на Мелпомена директорът на театъра и на „Сцена на кръстопът” Кръстю Кръстев.

Програмният директор Роси Обрешкова заяви, че по време на пандемията българските театри са създали изключителни спектакли, които идват в Пловдив в рамките на 11-те фестивални дни.

„Радостно е, че фестивалът има толкова добри приятели в този дълъг път, вече 25 години. Фестивалът го има и се опитваме да запазим духа на Стефан Данаилов. Стипендия на името на Ламбо ще има и тази година. Ще я дадем на 9 декември, на неговия рожден ден”, съобщи Обрешкова.

Тя анонсира, че след наситените с театрални изживявания 10 дни, на 21 септември „Сцена на кръстопът” ще бъде закрита с хепъпинг на голямата сцена в Драмата с всички приятели на фестивала.  

В рамките на програмата ще има и няколко премиери. Като тази на „Опашката” по романа на Захари Карабашлиев. Спектакълът на плевенския театър на режисьора Явор Гърдев ще се играе за първи път на сцена тук.

В рамките на паралелната програма ще гостува и голямата Цветана Манева, която ще представи биографичната си книга.

Представленията ще се играят в наполовина пълни салони, а зрителите трябва да са с маски. Много от заглавията от програмата вече са напълно продадени, като 70 % от билетите са купени онлайн.   

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…