Броени дни остават до 28 юни, когато се открива 20-тото издание на Международния фестивал за шансони „Златен ключ” – Пловдив 2023. Той ежегодно се организира от Алианс Франсез в партньорство с Община Пловдив и е под патронажа на Посолството на Република Франция и Френския институт за България.

За да отбележим подобаващо този рожден ден сме приготвили много приятни и неочаквани изненади за публиката в залата. Духът на Фестивала тази година ще бъде «Да си спомним и открием нови таланти». Ще видим и чуем едни от първите лауреати на този международен форум, които сега имат своята звездна кариера, но ще видим и бъдещи музикални звезди идващи от цяла България. От край време шансонът е любим на всички възрасти, ето защо този Фестивал се ползва и се развива с такъв успех и се утвърди като най-големия такъв формат за Балканите. - споделя директорът на Алианс Франсез в Пловдив, Теофана Брадинска-Ангелова.

Така, в Пловдив се отбелязва вече повече от три десетилетия и „Празника на Музиката”, едно събитие лансирано от Франция още през 1985 година от многократния министър на културата Жак-Ланг, когато музиканти, любители и професионалисти пеят и свирят свободно за собствено удоволствие и за удоволствието на публиката. Изключително завладяващо и положително зареждащо събитие, което се случва днес по цял свят, в над 120 държави на петте континента, където има Френски алианси и културни центрове.

Посланието на този празник е „Правете музика” и 20-тото издание на Международния фестивал за франкофонска песен "Златен ключ" - Пловдив 2023 г. се вписва изцяло в тази инициатива. Партньор на фестивала е отново Арт Войс Център. Благодарение на музикалния педагог г-жа Румяна Иванова, през 2023 година, ще вземат участие, както изпълнители от Пловдив, така и лауреати от различни фестивали и конкурси от цялата страна. Ще видим и чуем невероятни млади таланти от Варна, Горна Оряховица, Стара Загора, Силистра и Лом. Ще има много гост изпълнители, чиято музикална кариера е стартирала със «Златен ключ» в Пловдив. Изпълнители, за които сцената е била трамплин в тяхната реализация. Много от тях са вече добре известни и ще дойдат да пеят, за да си спомнят и припомнят на публиката първите години от този Празник на музиката и шансона. Звезден прах ще разпръснат и специалните гост-изпълнители - предишни лауреати на фестивала „Златен ключ” - Пловдив, чиято кариера е стартирала именно благодарение на френския шансон.

Сред имената са Антония Маркова - лауреат на първото издание на „Златен ключ”, многократен носител на отличия от национални  и международни конкурси -„Хит минус едно”, „Бургас и морето”, Music idol, „АVON VOICES’’, като там тя успява да се пребори с 9000 претендентки от цял свят и да достигне до полуфиналите в Париж, където достойно представя България. Наскоро, тя съвсем заслужено спечели и телевизионния формат на NOVA „Звездите в нас”. Очакваме специално да се върнат в Пловдив и Ивана Муцкова, Ива Ичевска, Марина Спасова, Нели Солакова и вдъхновяващата Олга Василенко.

Ще чуем и двамата братя близнаци, които вече са много известни във Франция, като дуета “Jessandwest”, а те са подготвили нова и атрактивна програма за участието си в Пловдив.

„Jessandwest” е дует спечелил всички възможни награди на  формата „Талантите на Франция” през 2019година – на жури, публика, за автори и композитор и др. и вече са влюбени в Пловдив, а отскоро са и лауреати на телевизионният формат „Гласът на Франция”. Изключително ангажирани с пълен календар от участия, но с удоволствие намериха възможност, за да дойдат да пеят на Фестивала. С цел образователния характер и засилване на културния обмен, на 27 юни, те ще направят и творческо ателие за възпитаниците на Арт Войс Център и участниците във Фестивала. 

Още много приятни изненади очакват публиката в ГДК „Борис Христов”, като усилията на екипа и партньорите са насочени към това тази година отбелязвайки този 20-ет годишен юбилей, Фестивалът „Златен ключ” да бъде много по-атрактивен и вълнуващ за любителите на френския дух и култура, а публиката да усети едно зареждащо и приятно изживяване на романтика и френски шик преди лятото.

Тъй като целият фестивал е под лабела „Празник на музиката” и тук, както и по цял свят, той се прави с изключителното съдействие на съответната община като концертите задължително са безплатни и входът за тях е свободен, а  Община Пловдив е неизменен партньор при провеждането му, както и най-голямата франкофонска телевизия TV5M

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…