Фестивалът за танц и пърформанс открива 16-ото си издание между 10 и 12 май с тематичен Фокус Франция 

Шестнадесетото издание на международния фестивал за танц и пърформанс One Dance Festival започва на 10 май с представянето на наелектризиращия Rave Lucid в Пловдив. Тазгодишното издание фестивала (доскоро ONE DANCE WEEK) ще се проведе в рамките на четири уикенда, под мотото “Dance with Everybody”. Програмата включва 12 спектакъла и стартира с тематичен Фокус Франция, реализиран с подкрепата на Френския институт. Билетите са вече в продажба на касите на Изипей в цялата страна и онлайн от тук.

 

Фокус Франция

Фестивалният старт ще бъде даден на 10 май, от 19:30ч, в Дом на културата “Борис Христов” с интензивния и емоционален Rave Lucid на френската компания Mazelfreten – рейв спектакъл, посветен на електро танца. На 11 май в Драматичен театър, Пловдив и ДК ”Борис Христов”, последователно от 18:00ч и от 20:30ч., ще бъдат представени спектаклите “Добре дошли” на Йоаким Моде и “Слава на звука, спасил вещица като мен” на Бенджамин Кан. На 12 май, на голямата сцена в ДК “Борис Христов” ще видим спектакъла Рошавo / Hairy на една от младите звезди на европейската танцова сцена – хореографът Довидас Стримайтис.

 

 

Rave Lucid – Mazelfreten

 

10.05. 19:30 – ДК “Борис Христов”

 

Rave Lucid носи в Пловдив наелектризиращата енергия на парижки нощен клуб. Нещо повече, хаус музиката, дискотечното осветление и експресивността на десетимата танцьори се миксират в зрелищен триумф на танца електро денс. Неговата магнетична и високочестотна магия буквално залива сцени и зали в спектакъла на хореографите Брандон Масел и Лора Дефретин, основатели на френската компания Mazelfreten. 

 

Добре дошли – Йоаким Моде

 

11.05, 19:30 – Драматичен театър, Пловдив

 

Спектакълът Добре дошли разглежда човешките противоречия между казаното и направеното, поисканото и полученото, замисленото и преживяното. Това е покана да надникнем в пространствата, които сдържат, ограничават и разделят, за да ги прекрачим и да преоткрием нуждата от събиране, сближаване, разбиране.

 

Слава на звука, спасил вещица като мен – Бенджамин Кан

 

11.05, 20:30 – ДК “Борис Христов”

 

Слава на звука, спасил вещица като мен е физически и звуков солов спектакъл, който превежда публиката из различни състояния. Транс, съпротива, екстаз. Моментите на тишина, прекъсващи действието, текстовете на Бенджамин Кан и музиката на композитора Лучия Рос, са контраст, засилващ въздействието. Изпълнителката Сати Вейрунес се плъзга от едно състояние в друго, размивайки границите между половете. Понякога е майка, момче, жена, вещица или неопределено същество. 

 

 

Hairy / Рошаво – Довидас Стримайтис

 

12.05, 19:30 – ДК “Борис Христов”

 

В спектакъла си Hairy хореографът Довидас Стримайтис разглежда опозицията между статиката на косата и динамиката на тялото, между нейната неконтролируема природа и танца като изкуството на физическия (само)контрол. Битка между реда и хаоса, това е спектакъл, в който безволевата, но свободна коса разстила символните си значения, като безгрижие, ентусиазъм, творчески порив, субкултурна естетика. И не само. 

 

 

 

Допълнителна информация за спектаклите от Фокус Франция на One Dance Festival 2024 ще намерите тук. Фокус Франция на One Dance Festival 2024 се реализира с подкрепата на Френския институт.

 

Международният фестивал за танц и пърформанс One Dance 2024 ще се проведе в Пловдив от 10 май до 2 юни. Доскоро One Dance Week, фестивалът отдавна надрасна едноседмичния си формат, което наложи и новото му име. 

 

***

 

https://onedance-festival.com

 

One Dance Festival 2024 се организира от Фондация ЕДНО за Култура и Изкуства и се реализира с подкрепата на Министерството на Културата на Република България. Фестивалът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. 

 

Програмата Фокус Франция се реализира с подкрепата на Френския институт.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…