Капана.БГ

Капана.БГ

Снимка на корицата: Bally Club

Като граждани на света в днешно време не е необичайно да прекараш два дни за хубаво кафе и храна в Италия, да отлетиш за парти в Амстердам и след това на плаж на Френската ривиера например. Пътуваме бързо, лесно и удобно, но често понякога не се замисляме за особеностите на страната, в която отиваме. Всяка държава си има свои странности и уникалности, които могат да превърнат ваканцията ни както в прекрасно преживяване, така и тотално да ни развалят почивката.

 

Снимка: jelev92

Екипът на единствения дигитален пътеводител под тепетата отличи няколко от често срещаните, които независимо дали пристигате в България или пътувате извън нея, е добре да вземете под внимание:

Не проверявате мобилния и интернет плана на оператора си:

България е член на Европейския съюз и ако идвате от някоя от държавите – членки, не е нужно да променяте нищо по тарифата си. В случай обаче, че пътувате от САЩ или държава извън Европа, проверете добре офертите за роуминг и внимателно изберете подходящия план. Имайте предвид, че в повечето заведения може да ползвате безплатно интернет, така че да използвате социалните мрежи да се свързвате с близките и приятелите си.

Не си обменяте пари и разчитате само на кредитни/дебитни карти

По – голямата част от обектите, особено в централната градска част, имат ПОС терминали и може да направите картово разплащане. Все пак, имайте предвид, че някои места приемат само пари в брой. Добре е да питате предварително и да предвидите някаква сума, която да имате налична. Препоръчваме ви да обменяте пари в банка или институция, която познавате.

Посещавате и се храните само на познати места                           

Често, когато сме на почивка инстинктивно залагаме на това, което познаваме (например характерната за нашата част на света кухня) и не смеем съвсем да се слеем с местните. Е, според нас Пловдив е идеалното място, където може да се отпуснете и да не се страхувате да пробвате онези малки типично по нашенски кътчета. Не пропускайте и да опитате традиционните български ястия, които са не по – малко вкусни и ароматни от всяка една чуждестранна кухня.

Снимка: autumn_chocoholic

Пропускате музеите

Ако сте наплашени от огромните опашки, които се вият пред историческите сгради в Рим и Париж, тук поне ще ви успокоим. В България и Пловдив опашки за музеите няма, таксата за вход е изключително достъпна и няма да съжалявате за отделеното време. Особено впечатляващи за туристите ( а и за местните ) са старите аристократични домове в Старинен Пловдив, които ни поразяват с богатите орнаменти и пищната си украса и подредба. Къща „Клианти”, къща „Недкович” и Етнографския музей са само малко част от бижутата, които ще ви пренесат в друга епоха.

Прочетете повече в LOST IN PLOVDIV 

Есенното издание на Electric Orpheus се насочва отново към квартал Тракия в Пловдив. На 20 октомври търговският център Форум Тракия се превръща в територия на музиката. Началният час е 20:00 ч., а първите 200 посетители и преди 22 часа ще се възползват от безплатен вход; след 22 часа билетите ще са на цена от 15 лева на място. Това е част от концепцията на организаторите за достъпност до култура в градска среда. Фестивалът Electric Orpheus е част от събитията в програмата на Европейската столица на културата, които работят за разнообразяването на културния живот по квартали и децентрализирането на публики.

Акцент в програмата на есенното издание е гостуването на австралийката Gaff E, която ще направи живо изпълнение, последвано от диджей сет. От българска страна дебют в Пловдив ще направи харизматичната Kopriva. Вечерта ще завърши подобаващо с парти настроение и танцувална селекция от сетовете на TapWATER и Denitza / good vibes. Локацията Форум Тракия, етаж трети, предлага гледка към нощна Тракия, бар, голяма открита тераса, ескалатор и чувство за добър градски живот. Квартал Тракия се слави с уреден градски транспорт, а автобусните линии, които можете да ползвате, за да стигнете до Форума, са: 4 / 9 / 10 / 17 / 18 / 21 / 24 / 25 / 29 / 66 / 93 / 99.

Родена в Бризбейн, Австралия, Gaff E е описвана от световните медии като “най-цветното момиче на музикалната сцена”. Артист, режисьор, модел, DJ и продуцент, Gaff E живее под мотото на Франк Запа: “Съзнанието е като парашут, ако не е отворено, не работи.”

С класическо образование на пианист, цигулар и саксофонист, Gaff E отдавна е превзела световните сцени с цветните си, психеделични и разкрепостени изпълнения: смес от див танцувален пърформанс, дълбок електро бас, космическо диско, пънк и замечтан поп. Съвсем скоро ще излезе нейния нов албум “Get Real”, а през последните години тя дели една сцена с имена като Chicks on Speed, Peaches, Hercules & Love Affair, Charli XCX, Major Lazer и много други.

Gaff E обича модната сцена и често прави живи изпълнения по време на модни ревюта, както и участва като модел в тях. Сред имената на дизайнери, с които е работила, са: Alexander McQueen, Susanne Bartsch, Bas Kosters, Nixi Killick, Alex Noble и много други. Личната й философия за мода е отново разкрепостена: “Облечи се, както се чувстваш.”

Kopriva е соло изпълнител от Русе, България. Ваяна Ташева, под артистичен псевдоним Коприва, създава музика чрез гласа си, използва вокален процесор и различни вокални ефекти в реално време. Тя обича импровизацията и взаимодействието с публиката, което оформя специфичния й стил: trip-hop, liquid d&b, chill out, ethno, ambient, psychedelic, voodoo jazz.

Сряда, 17 Октомври 2018 09:00

Kizomba Nights @Vintage House

Продължаваме с традиционните Kизомба партита във Vintage House. Нека се потопим в ритъма на музиката, да се докоснем до магията на танца и най-важното - да се забавляваме.

Единственото, което трябва да носите е доброто си настроение, което ще допълним с много танци, емоции и усмивки.

Музикален селектор: Никола
Организатор: Casa De Baile
Начало: 21 часа
Вход свободен

Сряда, 17 Октомври 2018 08:59

We Love ТеГно / RAVI

ДоТеГнало ви е от скучната работна атмосфера, от скучното ежедневие, от скучната музикална сцена? Вземете една ударна доза техно по средата на седмицата, в комбинация с подходящите напитки и в компанията на правилните хора. Ако не помага - не вреди! Денят е сряда, часът - 21ч. мястото - Groove Music&Art.

Арт клуб и галерия САВОВ има удоволствието да представи „Теофании“ - изложба-живопис на Ралица Денчева (част от колекцията „Градината на мистериите“, крипта на Църквата „Света Мария Магдалина“ - Париж 2017).

Едно невероятно преживяване, което ще потопи зрителите в атмосфера, напомняща духовно тайнство и богослужение за постигане чрез освещаващото действие на красотата на духовно пречистване, освобождаване и извисяване, издигане на по-високо ниво на съзнание, одухотворяване и просветление, водещи дори до физическа трансформация и обновление.

Чрез закодираните в картините тайни и вечния възглас на Хермес Трисмегист “НЕ ЗНАЕТЕ ЛИ ЧЕ СТЕ БОГОВЕ!“, зрителят ще се потопи в състояние на щастие и блаженство чрез усещането за свещенност и сакралност, ще освободи съзнанието си от всички страхове, съмнения и безпокойства, за да преживее сливане с Единното, Вечното и Безкрайното.

Ралица Денчева е художник/Artist-transcendent, чието изкуство носи посланието за силата на Красотата - като най-явно, видимо и съвършено проявление на божественото в човека.

Тя си спечели много почитатели в България и чужбина с реалистичния си, изтънчен и одухотворен стил, който контрастира на потока от модернистични увлечения, залял изобразителното изкуство.

Наричат Ралица Денчева една от най-нежните съвременни авторки и определят нейното творчество като романтически реализъм, който чрез финеса и изяществото на образите препраща към Сецесиона и епохата на Високия Ренесанс. Живописните ѝ платна (портрети, цветя, женски образи, мистични композиции, изпълнени в техниката на маслената живопис и рисунката) въвеждат в едно мистично преживяване на феминийната същност на Великия Архитект на Вселената, издигат зрителя на едно по-високо ниво на съзнание и го изпълват с копнеж по прекрасното, съвършеното и божественото.

Изложбата ще се открие в 18 часа тази вечер в арт клуб и галерия "Савов".

Изложби и кръгла маса на тема „Следите остават“ ще се фокусират върху социализма

Седемнадесетото издание на Международните фотографски срещи „Следите остават” стартира на 19 октомври като част от официалната програма на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019”. Откриването на фестивала ще се състои в 18.00 часа в Балабановата къща с клавирен концерт. Събитието се организира от фондация „Пловдивско фотографско средище“ и ще продължи до края на месеца.  На пресконференция пред галерия „Лаутлиев“ в квартал Капана днес доцент Никола Лаутлиев и артистичният директор на фондация „Пловдив 2019“ Светлана Куюмджиева представиха концепцията на тазгодишното издание.

Темата е свързана с прехода от социализъм към съвремие и фотографията на 70-те и 80-те години на миналия век. Ще бъдат представени експозиции от документална и артистична фотография на автори от България, Белгия и Русия.

Втората част на срещите е под формата на кръгла маса – лекции и дискусии. Участниците ще анализират последните две десетилетия преди настъпването на политическите промени в Европа през 1989 година. За своя поглед върху фотографското наследство от годините на социализма ще си говорят в Балабановата къща на 20 октомври от 10.00 часа доц. Георги Лозанов, д-р Катя Гаджева, Весела Ножарова, д-р Антоан Божинов, Антони Георгиев.

Като част от програмата на 21 октомври ще се проведат мултимедийни презентации от Биенале на фотографията в Солун и Международния фестивал PhotoVisa.

 „За нас е чест и удоволствие тази година това традиционно пловдивско събитие да бъде част от програмата на Европейска столица на културата. Темата изследва един период от нашето недалечно минало, който остана загърбен и умишлено затворен някъде в досиетата и файловете, без да бъде добре проучен. Нямам съмнение, че и това издание ще бъде с изключително високо качество – селекцията винаги е много интересна“, заяви Светлана Куюмджиева.

Доцент Лаутлиев разказа малко повече за участниците в изложбите и селекцията тази година.  „Много съм удовлетворен, че успяхме да сглобим темата толкова цялостно, като събрахме тези изложби и подготвихме теоретичния модул. Това е нашето много характерно пловдивско във фестивала, което допълва прекрасната атмосфера“, каза Лаутлиев.

 „Международни фотографски срещи” е първият в България международен фотографски фестивал, който се провежда ежегодно през месец октомври в град Пловдив от 2002 година.

Повече информация можете да намерите на страницата на събитието в социалните мрежи.

Обявиха отворена покана с общ бюджет от 250 000 лв.

10 емблематични и ключови места в града ще бъдат променени с временни намеси през 2019-та. Проектите ще бъдат реализирани в рамките на „Пловдив- Европейска столица на културата”. Днес фондация „Пловдив 2019“ обяви отворена покана за артисти, куратори, независими архитекти, културни и браншови организации от цяла България да се включат в популяризирането на Пловдив като Европейска столица на културата през следващата година. Конкурсът е за временни намеси в градска среда и в него са допустими предложения за инсталации, скулптури, функционален и декоративен дизайн, разнообразни обекти и изяви, които да бъдат реализирани на 10 градски пространства.

Своите най-добри идеи за визуална промяна очакват пространствата около Братската могила, входно-изходните артерии на града, южната част на площад „Централен“, Тютюневият град, началото на Пешеходния мост, кръговите кръстовища до ЖП Гарата и Източната порта. Във възможностите за намеса са включени още и зелената площ над Тунела откъм северната страна и каскадата на Джумая джамия. Точните локации са описани в пакета с документи за кандидатстване.

Общият бюджет на отворената покана е 250 000 лв. Максималната сума, която може да получи един проект, е до 35 000 лв. Той трябва да е съобразен с целите на Пловдив – Европейска столица на културата 2019, спецификата и историята на избраната локация. Конкурсът ще се състои в две фази – селекция на идейни предложения и договаряне с избраните изпълнители. До финала на първата на 30 ноември 2018 г. кандидатстващите трябва да предложат пълно описание, бюджет и визуални материали на идеите си. Една и съща организация или лице могат да участват с не повече от един проект.

Проектите ще бъдат оценявани през декември от експертно жури, което включва и представители на Съюза на архитектите и Камарата на архитектите в България. Одобрените проекти ще се осъществят от януари до декември 2019 в избраните локации.

Пълният текст на поканата, както и всички необходими за кандидатстване документи, са качени на сайта на фондацията и могат да бъдат разгледани ТУК.

Страница 1 от 1313

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…