Капана.БГ

Капана.БГ

БНТ Пловдив и Държавна опера Пловдив - организира заедно излъчване на документалния филм ТЕНОР тази вечер - събота,28.11.2020, от 19.00 часа в памет на Камен Чанев.

ТЕНОР е опит за музикален портрет на най-известния съвременен български тенор. Оперен изпълнител, чиято бляскава международна кариера минава през световни сцени като Виенската щатсопера, Римската опера, Миланската скала, през Вашингтон опера, театрите в Япония, Китай и Нова Зеландия. Известен с красивия си глас на няколко континента, Камен Чанев е ученик на световните артисти Александрина Милчева, Борис Христов и Гена Димитрова.

В лентата на БНТ Пловдив той признава, че никога не е мислил, че го очаква професионална кариера на оперен певец.

Още по темата вижте в КАПАНА

Любовта към музиката започва от емблематичните читалище ЗОРА и студентския учебен театър в родния му Сливен. В Консерваторията, по собствените му думи, попада напълно случайно. Изключително самокритичен,земен, пълен с живот, Камен не гледа на себе си прекалено сериозно, но вярва, че операта е необяснимият и магичен момент между артиста и публиката. А най-съвършеният-несъвършен инструмент – човешкият глас. Средството, което ни свързва с Божественото и отваря вратите на други светове.

Филмът ще бъде показан на официалните страници на двете институции  във Фейсбук, а файлът ще остане достъпен за гледане до 30.11.2020 г.

 

 

 

Темата “Разработване нови ядливи опаковки от традиционни растителни видове“ беше включена в тазгодишното издание на Европейска нощ на учените 2020

 

Колко удобно би било, ако можем да консумираме хляба, сиренето или вафлите с опаковката. Така значително ще се намали събирането и  изхвърлянето на отпадъци, голяма част от които токсични и опасни за планетата.

 

Затова в последните години ядливите опаковки са едни от най-проучваните и с потенциал за бързо навлизане в масовото потребление в световен мащаб.

 

Темата “Разработване нови ядливи опаковки от традиционни растителни видове“ беше включена в тазгодишното издание на Европейска нощ на учените Европейската нощ на учените, финансирана по проекти от програма „Хоризонт 2020“, чийто координатор за УХТ-Пловдив е проф. д-р инж. Йорданка Алексиева от катедра „Хранене и туризъм“.

 

Тя презентира моделни многокомпонентни биополимерни покрития на основата на полизахариди и кокосово масло, обогатени с екстракт от цвят на слез. Бяха представени също резултати относно физико-химичните и антимикробни свойства на получените многокомпонентни хранителни опаковки. Темата предизвика огромен интерес. Обсъждаха се възможностите за прилагането на ядливи хранителни покрития с цел предпазване на продуктите от окисление, влагоотделяне и по-дълго запазване на органолептичните характеристики на продуктите, както и удължаване срока на трайност на хранителните моделни системи.

 

В момента се провеждат изследвания, за да се създаде покритие, което може да предпази храните от вредното въздействие на околната среда и в същото време да се консумира. Така ще се намали значително употребата на пластмасовите опаковки, които значително нараснаха във времето на пандемията, а преработката им все още представлява проблем.

 

Ядливите опаковки биха могли да изиграят важна роля и при съхраняването на хранителните продукти, а когато са от натурални храни значително могат да повлияят и върху здравето на човека, обогатявайки го с биологично активни вещества.

 

Заради пандемията от COVID-19 Нощта на учените в Университета по хранителни технологии за първи път се проведе в онлайн среда и приключи на 27 ноември 2020 г. Мащабната инициатива постави акцент върху обсъждането на актуални научни проблеми и интегрирането на студентите в диалога с преподаватели, учени и изследователи в областта на хранителните технологии.  

 

В първия ден беше разгледана ролята на плодовете, зеленчуците и зърнено-бобовите в диетичното хранене, както и изискванията за консумация при заболявания на стомаха. Впечатляващо беше и участието на студентите, които представиха креативните си идеи в областта на кулинарния туризъм и особеностите в храненето в различните региони на България. На официалното откриване деканът на Стопански факултет проф. д-р инж. Валентина Николова-Алексиева подчерта, че включването на студентите в разработването на проекти е много важно, защото така те развиват предприемаческите си умения.

 

Сериозен интерес предизвика и лекцията гл. ас. д-р Ивелина Василева вредни ли са Е-тата и тяхното място в храните. 

 

 

Театралните постановки са разрешени при заетост от капацитета на 30%

28 ноември

В събота гледайте една от най-обичаните приказки - "Червента шапчица" в Държавен куклен театър- Пловдив от 10,30 и 11,45 часа.

Някои приказни сюжети са до такава степен вплетени в детството, че едва ли можем да кажем, че приказката за "Червената шапчица" има определено време или принадлежи на дадено поколение. Това е вечната история на малкото момиченце, което тръгва, за да зарадва болната си баба, но в гората се натъква на злия вълк, който съставя план, как да измами и бабата и внучката. Как ще се случи това и кой ще се притече на помощ...

Театрална постановка "Закуска в "Тифани"

„Закуска в „Тифани“ е разказ за прелъстителната сила на свободата и за нестихващия копнеж по нея.
Главната героиня Холи Голайтли, нарекла себе си „пътничка“, е сред най-сияйните литературни образи на ХХ век. Мъжете, които са я срещнали, с години продължават да виждат силуета й, да чуват светлия й смях, да чакат завръщането й…
Онова завръщане, което лекува ранената от красотата мъжка душа.
Спектакълът е премиера за България на едноименния шедьовър на Труман Капоти и е дело на екипа, създал на пловдивска сцена представленията „Дебелянов и ангелите“, „Вълци“ и „Одисей“. 

Драматичен театър – Пловдив

19:00 часа

29 ноември

Заповядайте на най-новия спектакъл на Държавен куклен театър - Пловдив "Приключение с маймунка" - една забавна история за това колко е важно да бъдем добри един към друг

Държавен куклен театър- Пловдив от 10,30 и 11,45 часа

30 ноември

Камерна сцена Пловдив 2020: „Mixing Vanity“

MIXING VANITY
мултидисциплинарен пърформанс, в който суетата е главният герой. Действието се развива в един свят, в който тя е модел за подражание и екраните са нейни огледала, а красотата продължава да търси своето признание. Един комплексен не-линеарен наратив от театър, джаз, електроника, мода и видео арт по идея на Димитър Бодуров, който изследва границата на суетата и нарцисизма като напомня кое е истински ценното, красивото и как чрез смирението можем да го постигнем. Главната роля е поверена на очарователната актриса Ирмена Чичикова, а внушителните костюми са на дизайнери от екипа на ИВАН АСЕН 22 - концептуална дизайнерска платформа.

Драматичен театър – Пловдив

19:00 – 20:00 часа

 

 

Тази седмица в събота гледайте една от най-обичаните приказки - "Червента шапчица"

 

Някои приказни сюжети са до такава степен вплетени в детството, че едва ли можем да кажем, че приказката за "Червената шапчица" има определено време или принадлежи на дадено поколение. Това е вечната история на малкото момиченце, което тръгва, за да зарадва болната си баба, но в гората се натъква на злия вълк, който съставя план, как да измами и бабата и внучката. Как ще се случи това и кой ще се притече на помощ... куклите нямат търпение да ви разкажат. А това са кукли-петрушки, най-старите разказвачи в света.

 

Автор - по Шарл Перо и Братя Грим

 

Режисьор - Ирослав Петков

 

Сценография и кукли - Емелияна Тотева

 

Музика - Мира Искърова

 

Участват - Емилия Копчева, Соня Ботева, Александър Караманов и Наталия Василева, Михаела Андонова, Димитър Николов.

 

Продължителност - 45 мин.

 

Препоръчителна възраст - над 4 години

 

Започва в 10,30 ч.

 

В неделя заповядайте на най-новия спектакъл на Държавен куклен театър - Пловдив "Приключение с маймунка" - една забавна история за това колко е важно да бъдем добри един към друг.

 

 

От снощи страната ни е с нови по-строги ограничителни мерки. За щастие, театрите остават отворени и ще продължат работата си при спазване на досегашните противоепидемични мерки.

 

В Програмата на Драмата днес - 28 ноември, събота, от 19:00 може да се насладите на спектакъла „Закускта в Тифани“ по Труман Капоти - разказ за прелъстителната сила на свободата и за нестихващия копнеж по нея.
Главната героиня Холи Голайтли, нарекла себе си „пътничка“, е сред най-сияйните литературни образи на ХХ век. Мъжете, които са я срещнали, с години продължават да виждат силуета й, да чуват светлия й смях, да чакат завръщането й…
Онова завръщане, което лекува ранената от красотата мъжка душа.

 

Спектакълът е премиера за България на едноименния шедьовър на Труман Капоти и е дело на екипа, създал на пловдивска сцена представленията „Дебелянов и ангелите“, „Вълци“ и „Одисей“. В главната роля на Холи Голайтли е Климентина Фърцова, студентка в IV курс НАТФИЗ, клас проф. Пламен Марков.

 

Участват: Климентина Фърцова , Константин Еленков , Симеон Алексиев , Кръстю Кръстев , Алексей Кожухаров , Добрин Досев , Тодор Дърлянов , Ивайло Христов , Красимир Василев , Димитър Банчев , Венелин Методиев , Маргита Гошева , Елена Кабасакалова.

 

Постановъчен екип: драматизация Александър Секулов и Диана Добрева; режисьор Диана Добрева; сценография Мира Каланова; костюми Марина Райчинова; музика Петя Диманова; хореография Диана Добрева; фотограф Георги Вачев; плакат Георги Вачев (фотограф) и Явор Димитров (графичен дизайн).

 

Тук може да проследите програмата на Драматичния театър за декември.

 

Сред 58-те удостоени учени от 26 страни има две български имена

Проф. Магдалена Стоева от катедра „Образна диагностика“ на Медицински университет – Пловдив и роденият в града под тепетата преподавател в Кралския колеж в Лондон проф. Славик Табаков

Проф. Славик Табаков от Кралския колеж на Лондон и проф. Магдалена Стоева от катедра „Образна диагностика“ на Медицински университет – Пловдив са включени в Почетния списък на най-изтъкнатите международни лидери на науките медицинска физика и медицинско инженерство. През 2020 г. Международния съюз за физически и инженерни науки в медицината (IUPESM), на който проф. Славик Табаков е вицепрезидент, празнува 40 години от основаването си и 20 години от признаването на науките медицинска физика и медицинско инженерство от International Science Council (ISC) – най-голямата и най-старата световна научна организация.

Сред 58-те удостоени учени от 26 страни има две български имена – на проф. Табаков и проф. Стоева.

Преди 20 години медицинските физици и инженери по света са близо 50 000. Сега вече IUPESM има над 150 000 члена в 102 страни. Международното признаване на науките води до бърз растеж на специалистите по света, особено по медицинска физика, подкрепено с въвеждането на новото електронно образование в професията през 1999 г. от колектив, ръководен от проф. Славик Табаков.

Тази година IUPESM учреди специална награда – Почетен член (Fellow) и изготви специален постер с всички Fellows – най-изтъкнатите международни лидери на професията през изминалите 40 години. В края на миналата седмица бе виртуалната церемония по награждаването им с участие на специалисти от Нова Зеландия и Австралия, през Азия и Европа, до САЩ и Канада.

 

Тъй като в ISC мястото на IUPESM е заедно с всички Национални научни академии, то образно казано този Fellowship има тежестта на член на Академия.

Списъкът с Fellows на IUPESM включва учените внедрили пейсмейкъра, различни устройства за радиотерапия, пионерите на MRI, PET и е-образованието, на различни методи и апарати, които се ползват в болниците.

„Добре се познавам и съм приятел с 48 от Почетните членове в този списък - заедно развивахме и насочвахме развитието на професията в много страни. Обаче особено се радвам, че от последните два реда с Fellows, шест са били номинирани лично от мен в ръководството на  IUPESM, като три от тях са жени“, споделя проф. Табаков. 

Британският и български специалист по рентгенова техника и медицинска физика, председател на Международната организация по медицинска физика (IOMP, 2015-2018) е роден в Пловдив, в семейство на потомствени лекари и общественици. Завършва Технически университет - София и е доктор по медицина. Проф. Славик Табаков започва работа в Медицински университет - Пловдив, където инсталира през 1985 г. първия цифров рентгенов апарат в България. През 1991 г. е поканен в Кралския колеж на Лондон, където създава и ръководи трите най-големи в Европа магистърски програми по медицинска физика и инженерство. От 2002 г. е директор и на Международния колеж по медицинска физика към ICTP, Триест. Спомага за създаването на магистърски програми по медицинска физика в 16 страни. Проф. Табаков има близо 1500 студенти в 82 страни (над 1/4 от всички медицински физици от страните с нисък и среден доход). Заедно със съпругата си д-р Ася Табакова и специалисти от Великобритания, Италия, Швеция, Франция и България разработват и внедряват програми по електронно образование в много страни, за което са удостоени с наградата „Леонардо да Винчи“ на Европейската комисия. Ръководи колектив от 350 учени от 36 страни, които изготвят по негов проект първата е-Енциклопедия по медицинска физика с научен речник (преведен на 31 езика). Участва в много проекти като експерт на Международната агенция за атомна енергия (IAEA). Спомага за създаването на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите (ВУАРР) - Пловдив. Основава магистърски курс по медицинска физика в Пловдив. Избран е за президент на Международната организация по медицинска физика (IOMP) и през това време (2015-2018) създава две международни награди и Координационен съвет с професионалните лидери от всички континенти. Делегат е на IOMP към Световната здравна организация (СЗО) и участва в постигането за IOMP статус не-правителствена организация към СЗО. Основава и е главен редактор на списанието Medical Physics International, член е на редакционните колегии на редица списания. Като редактор на серията книги по медицинска физика и инженерство към CRC Press (Taylor and Francis) участва в издаването на 48 учебника. Награждаван е с грамоти и медали от много страни, включително  Harold Johns Medal for Excellence in Teaching and International Education Leadership. Удостоен с почетната титла „доктор хонорис кауза“ на Медицински университет - Пловдив и на ВУАРР Пловдив. Почетен член е на IOMP и на дружествата на Великобритания и Индия. В момента е в ръководството на IOMP и вицепрезидент на IUPESM. Семейство Ася и Славик Табакови са едни от първите дарители в кампанията „Подари си птица“, която ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции в Епископската базилика в Пловдив.

Проф. Магдалена Стоева също е родена в Пловдив, магистър е по медицинска физика/техника и компютърни системи и е доктор по медицина. Участва в проектите за електронно образование и е един от специалистите получили приза „Леонардо да Винчи“ на Европейската комисия. През 2013 г. е наградена с медала за Млад учен на Международния съюз за чиста и приложна физика (IUPAP). От 2015 г. е член на ръководството на Международната организация по медицинска физика (IOMP). Главен редактор е на списанието Medical Physics World и на научното списание Health and Technology (Springer). Технически редактор е на списанието Medical Physics International. Автор е на над 50 научни публикации и учебници. Редактор е към серията книги по медицинска физика и инженерство към CRC Press (Taylor and Francis). През 2017 е делегат на IUPESM към ISC. От 2016 г. е професор към катедрата по „Образна диагностика“ на Медицински университет - Пловдив. Почетен член е на IOMP. В момента е в ръководството на IOMP и IUPESM.

 

 

 


WWF България и Германо-Българската индустриално-търговска камара (ГБИТК) организираха конференция на тема „Преходът към зелена икономика и заетост в България – посока, цели, политики, възможности и предизвикателства“. Поради ограниченията, наложени от пандемията, форумът беше хибриден: с откриване, ръководство и частично участие от офиса на ГБИТК в София и онлайн панелисти – представители на няколко министерства, бизнеса, профсъюзите и гражданския сектор от България и Германия.
 
В продължение на четири часа на аудиторията беше представено как се работи и докъде е стигнал диалогът в България за подготовка и изпълнение на Европейския зелен пакт, по-известен сред обществеността като Зелената сделка на Европейския съюз. 
 
„Твърдо съм убедена, че Европейската зелена сделка укрепва нашето общество и икономика и създава гарантирани работни места", заяви федералният министър на околната среда на Германия и председателстващ Съвета по околна среда на ЕС Свеня Шулце. „Но опазването на природата е нещо, което не може да бъде решено в национален мащаб. Точно затова е толкова важно да споделяме своя опит и да координираме действията си. Ако се учим един от друг, ще можем да направим промяната наистина успешна и ефективна.“
 
В три работни панела бяха потърсени отговори на ключови въпроси като: дали и колко е включен българският бизнес в подготовката за преминаване към въглеродно-неутрална икономика; каква е степента на координация между отделните административни звена;  какви са наличните мерки и политики за стимулиране въвеждането на зелени и енергоефективни технологии в бизнеса; и как да се смекчат социалните последици в районите на трансформация и да се създадат зелени работни места в цялата страна.
 
„WWF от десетилетия работи за бъдеще, в което хората живеят в хармония с околната среда. Би било чудесно ако това стане част от стратегическата визия и на държавата ни. Засега България все още изостава от общия европейски стремеж към зелен преход. У нас той все още се възприема като носещ негативни последици, без да се споменават реалните ползи от него като модернизация на технологиите, откъсване от енергийните монополи, нови работни места, чиста и опазена природа“, коментира Диана Димитрова, консервационен директор на WWF България. „В дългосрочен план България не може да си позволи да не направи този преход. Нещо повече, бавейки се, ние сме обречени на зависимост от чужди енергоизточници и на изоставащ икономически растеж.“
 
Специален панел беше посветен на германския опит: какви са подходът, финансирането и сроковете за преструктуриране във въглищния регион Лужица в Източна Германия, както и как предприемач от Бавария намира технологични решения, използващи водород, и ги реализира, без да е зависим от изчакване на правителствени планове и средства от фондовете на Европейския съюз.
 
Конференцията беше проследена в офиса на ГБИТК и виртуално от десетки участници от бизнеса, гражданския сектор и медиите.
 
В рамките на същия ден програма EUKI (Европейската климатична инициатива) на Федералното министерство на околната среда на Германия за първи път проведе работна среща на всички бенефициенти в България. В момента у нас има 9 юридически лица, които работят по общо 17 проекта в 4 секторни направления: „Енергийна трансформация и справедлив преход“, „Образование“, „Енергийна ефективност“ и „Биомаса“. Целта на форума беше създаването на своеобразна „EUKI общност“, в която различните участници и инциативи да могат да си сътрудничат по-тясно и да обменят идеи и решения. На срещата се включиха почти всички, работили по програма EUKI през последните три години – когато тя стартира с реалната заявка за промяна на климатичните политики.

 

Страница 1 от 1800

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…