Print this page

Професор Светлин Русев идва в Пловдив на 2 октомври, за да даде старт на общата изложба на художниците Сули  Сеферов, Чавдар Петров и Здравко Палазов в галерия Филипополис. Маестрото ще открие вернисажа с кратко слово, посветено на авторите и живописните им платна. Началото на събитието е 18.30 часа. Ценителите очакват с голямо търпение изложбата, тъй като и тримата творци са изключително сериозни имена в живописта и у нас, и в чужбина.

Сули Сеферов е познат в Канада, Сащ, Гърция, Кувейт, Франция, Мексико, Полша, Швейцария, Япония, Англия, Югославия, Германия. Негови творби са притежание на Националната Художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Пушкинския музей в Москва, галерия "Лудвиг" в Кьома и почти всички галерии в България и много частни сбирки в страната и чужбина. Носител на много Български и чужди награди и отличия. Кавалер на почетния легион на Франция за култура и изкуство.
Сули показва "добрия и лошия свят".  – ‘Единият, в който се спасявам, мъча се да се изолирам от другия, който е реален и е около нас”.
Има платна, на които художникът е изобразил просячета. Едното от тях сякаш е слязло от творбата на Смирненски  „ Братчетата на Гаврош”. И двете седят пред разкъртена стена. Така се нарича и цикълът, който ги обобщава – „Стената”. Второто просяче би могло да е от XXI век, но може да ‘идва” и от XVI или XVIII в.
„ Загледайте се в хората по улиците- срещаме и днес пресонажи, сякаш излезли от Дикенсов роман, други-от миналия век...., рисува с думи Сули.
Това са хора, които никога не са докосвали телефон, не знаят какво е телевизия, не могат да четат. Те живеят наистина в много отдалечен от нас свят, а около тях – супермодерни неща, компютри, лимузини... Нашият свят е много интересен за наблюдение. И ужасен, и отвратителен, и чудесен”, обобщава Сули.

Чавдар Петров има над 20 самостоятелни изложби. Творби на художника са притежание на НХГ и почти всички галерии в България, както и на частни колекции у нас и в Румъния, Сърбия, Украйна, Франция, Германия, Чехия, Австрия, Белгия, САЩ, Великобритания, колекция „Петер Людвиг”.
1 comment

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…