Четирима известни австрийски артисти представят провокативно съвременно изкуство в ГХГ в Пловдив
 
Изложбата „Абсурд – но не точно“ на четирима художници от Австрия ще бъде открита днес 18 часа в залата за временни експозиции на Градска художествена галерия. Известните автори на съвременно провокативно изкуство Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер, Хюсеин Ишик и Георг Лебцелтер ще  запознаят публиката с оригиналните си идеи, залегнали в концепцията на проекта, който те създадоха специално за пространствата на Залите на галерията на Главната улица.

В изложбата "Абсурд - но не точно" всеки от четиримата автори третира историите и митовете на настоящето, техния социален и медиен контекст, като оспорва и анализира тези естетически стандарти. По един подчертано отличителен начин художниците използват разнообразни техники - от традиционна рисунка и живопис до цифров печат, видео анимация и намеса в пространството. Макар и концептуално обединени, произведенията се обособяват в две тематични ядра: „Абсолютно риалити шоу“ и „На живо от ковчега ми“.
 
За изложбата си "Абсолютно риалити шоу" Хайде Ауфгевект, Йозеф Данер и Георг Лебцелтер създават ансамбъл от голямоформатни цифрови отпечатъци, включително върху витрините на първия етаж, като по този начин свързват галерията с общественото пространство извън нея. Тримата са основни артисти от популярния в Австрия кръг ARGE EINWANDAUFBRUCH. Темите в произведенията им се пораждат от размишления върху "Сънят на разума", проявен в нашата глобализирана медийна култура, и чудовищата, които той ражда. 

Инсталацията на четвъртия артист Хюсеин Ишик "На живо от ковчега ми" се състои от голямоформатни рисунки и около 10 000 копия, някои от които цветни, лежащи на пода като безжизнени есенни листа. Тематично инсталацията третира съвременното хаотично състояние на света от гледната точка на плъх, живеещ в ковчег и предаващ "на живо" картината, която обхващат очите му.

Изложбата ще остане в Пловдив до 27 май, след което тя ще бъде представена в залите на Художествена галерия „Станислав Доспевски“ - Пазарджик, партньор по проекта на ГХГ, който се реализира и с подкрепата на район „Централен“.

Целият проект се осъществява благодарение на финансовата помощ на: Kultur Niederösterreich, Bundeskanzleramt Österreich и Австрийското посолство в София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…