Международната изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (в превод от китайски - Истинност, Доброта, Търпение) ще бъде отркита утре / 9 май/ от 18:00 часа в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ № 20, в Пловдив. Това съобщиха на специална пресконференция в пресклуба на БТА – Пловдив Керка Кунчева и Мартин Гарчев, координатор на проекта в България. Експозицията е посетила над 800 града в над 80 страни в света. Основател на изложбата „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ е професор Кунлун Джан, през 2004 година. Вдъхновен от лични преживявания той събира група китайски художници и заедно създават този неоренесансов проект. Той съдържа предимно маслени творби живопис, китайски акварел, коприна и калиграфии. Авторите са вдъхновени от традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа. Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкриваща вътрешният духовен свят на художниците, съпричастни в нарушаването на човешките права. Основавайки се на традиционни класически похвати, двайсетте творци на „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност-Доброта-Търпение) наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението и добавят силата на емоцията към обекта на картините.

Тази уникална изложба показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. В унисон с традицията на китайските будистки, даоистки и литературни изкуства, „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността. Художественият поглед към човека и божественото предлага ново разбиране и оценяване на тази връзка. Безкрайната чистота на вътрешно съзерцание и умиротворение, излъчвана от авторите, е причина много посетители на изложбата да споделят усещане за мир, спокойствие и красота, изправени пред тези произведения. Величието от победата на добродетелта във всяка една картина от изложбата прави всеки посетител съпричастен към значимите общочовешки закони: Истинност-Доброта-Търпение.

Изложбата идва от Гърция и гостува в страната ни за втори път. При първото посещение у нас през 2007 година, тя е посетила София и Пловдив. При настоящето си гостуване в България изложбата вече е посетила Балчик, Добрич и Бургас. Единствено в Пловдив тя ще остане две седмици от 9 до 27 май. В следващите три месеца предстои тя да бъде представена във Варна, Стара Загора и София.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…