Print this page

Международната изложба „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (в превод от китайски - Истинност, Доброта, Търпение) ще бъде отркита утре / 9 май/ от 18:00 часа в галерия „Пловдив“, ул. „Авксентий Велешки“ № 20, в Пловдив. Това съобщиха на специална пресконференция в пресклуба на БТА – Пловдив Керка Кунчева и Мартин Гарчев, координатор на проекта в България. Експозицията е посетила над 800 града в над 80 страни в света. Основател на изложбата „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ е професор Кунлун Джан, през 2004 година. Вдъхновен от лични преживявания той събира група китайски художници и заедно създават този неоренесансов проект. Той съдържа предимно маслени творби живопис, китайски акварел, коприна и калиграфии. Авторите са вдъхновени от традиционната практика за личностно подобрение Фалун Дафа. Тематиката на творбите е затрогващо лична и разкриваща вътрешният духовен свят на художниците, съпричастни в нарушаването на човешките права. Основавайки се на традиционни класически похвати, двайсетте творци на „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ (Истинност-Доброта-Търпение) наблягат върху играта със светлосенките, усъвършенстват геометрията и линиите с цел да задълбочат значението и добавят силата на емоцията към обекта на картините.

Тази уникална изложба показва силата на духа и способността на човешкия род да устоява на злото. В унисон с традицията на китайските будистки, даоистки и литературни изкуства, „Изкуството на Джън-Шан-Жен“ се стреми да издигне изцелителната сила на морала и добродетелността. Художественият поглед към човека и божественото предлага ново разбиране и оценяване на тази връзка. Безкрайната чистота на вътрешно съзерцание и умиротворение, излъчвана от авторите, е причина много посетители на изложбата да споделят усещане за мир, спокойствие и красота, изправени пред тези произведения. Величието от победата на добродетелта във всяка една картина от изложбата прави всеки посетител съпричастен към значимите общочовешки закони: Истинност-Доброта-Търпение.

Изложбата идва от Гърция и гостува в страната ни за втори път. При първото посещение у нас през 2007 година, тя е посетила София и Пловдив. При настоящето си гостуване в България изложбата вече е посетила Балчик, Добрич и Бургас. Единствено в Пловдив тя ще остане две седмици от 9 до 27 май. В следващите три месеца предстои тя да бъде представена във Варна, Стара Загора и София.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…