Print this page

26 тематични пана представят важни моменти от историята на Европа през 20 век


Официално ще бъде открита изложбата  "Диктатура и демокрация в епоха изпълнена с крайности на 8ми октомври. Моменти от историята на Европа през 20 век". Тя е подготвена по повод стогодишнината от избухването на Първата световна война. Гостуването на изложбата в Пловдив съвпада с отбелязването и на 25-годишнината от падането на Берлинската стена и с националния празник на ФРГ – 3 октомври.

До края на месеца пловдивчани ще имат възможност да разгледат 26те тематични пана, които представят важни моменти от историята на Европа през 20 век с документалните снимки и текст. Разказът за събитията започва от атентата срещу престолонаследника на Австро-Унгария в Сараево на 28 юни 1914 г. и завършва с мирните революции срещу комунистическите диктатури в Централна и Източна Европа.

Кратката ретроспекция на последните 100 години е достъпна и интересна за най-широка публика -  от учениците, които могат за по-малко от час да научат съвременната история до поколенията, които могат да си припомнят част от представените моменти. Самите автори на изложбата са хора, работещи в сферата на образованието. Проф. Д-р Андреас Виршинг е директор на Института за съвременна история Мюнхен-Берлин и преподавател по Нова и най-нова история в Университета в Мюнхен, автор на книгата „Цената на свободата. Съвременната история на Европа“, а д-р Петра Вебер е научен сътрудник в Института за съвременна история, aвтор на редица изследователски разработки.

Изложбата  „ Диктатура и демокрация в епоха изпълнена с крайности. Моменти от историята на Европа през 20 век" ще даде отново повод за осмисляне на причините, историята и последиците от комунистическата диктатура в Германия и Европа.  Тя се организира от Посолството на Федерална Република Германия в България в партньорство с Община Пловдив и Консулството на ФРГ в Пловдив.

Официалното откриване ще се състои на 8 октомври от 17.30 часа в присъствието на Извънредния и пълномощен посланик на Федерална Република Германия в България Н.П. г-н Детлеф Лингеман и заместник-кмета по култура, образование, туризъм, иновации, развитие и европейски политики г-н Стефан Стоянов.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…