Изложба “Децата на Медея – Деус екс махина или Що е то Античен театър“ представя 82 рисунки на деца от ромската, турската, арменската и еврейска общности в Пловдив като част от програмата на „Пловдив 2019“. Изложбата е подредена от днес на външните пана на пл. „Централен“ и може да бъде видяна до 2 юли.  Тя се реализира в рамките на образователната програма на проект „Медея“.

Проектът събира 75 деца между 6 и 17 годишна възраст, които чрез театъра намират решения на конфликти от ежедневието си. Официалното представяне на изложбата ще се състои на 23.06.2018 г. от 11.00 часа в Малка Базилика в Пловдив, където присъстващите ще се запознаят с подробности по проекта и повече за работата с децата.

В 13.30 ч. гостите и децата ще разгледат изложбата, представена на площад „Централен“. Рисунките са събрани без селекция и редакторска намеса и са най-доброто свидетелство за социалната и терапевтична роля на театъра.

Какви решения взимаме в трудни ситуации, какви са ролите на мъжа и жената в обществото, каква ценност носят домът и семейството и ролята на децата в него. На тях и въпроси свързани с липсата на семейство и изолацията от света, децата дават отговор в рисунките си. Детското въображение търси и смисъла на думите „вярност“, „чест“ и „уважение“.

В продължение на няколко седмици децата и младежите работиха по темата за конфликта от древногръцката трагедия. Използвайки психодраматична игра, изградена върху античния мит за Медея, децата имаха възможност да опознаят собствените си възможности за реакция в най-честите семейни и обществени конфликти, в които биват въвлечени.

„Медея“ е проект, който има за цел чрез похватите на театъра да научи децата и подрастващите как да разрешават конфликти на базата на архетипни и устойчиви психологически модели на поведение. През 2018-та проектът се развива като обучителен и насочен към децата. Предстои през лятото на 2019-та на Античен театър в Пловдив да се играе и театралната постановка "Медея" на Десислава Шпатова с актьорското включване на Снежина Петрова, Владимир Пенев, Валентин Ганев, Станка Калчева и още познати лица от театралната сцена.

Обученията са реализирани в партньорство със Сдружение "АЛИАНС ЗА РАВНИ ПРАВА И УС-ТОЙЧИВОСТ", Фондация "АРАКС", Организация на евреите „Шалом“ (Зоя Капон) с художник: Цветелина  Спиридонова; куратор: Снежина Петрова и графичен дизайн: Теодора Симова.

Обучителен екип: Снежина Петрова (актриса), Десислава Шпатова (режисьор), Георги Гочев (класически филолог), Александра Гочева (психодрама асистент), Цветелина Спиридонова (художник) и Найо Тицин (оператор и режисьор на документален филм за проекта).

Партньори на проекта са и Нов български университет и ПУ“Паисий Хилендарски“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…