×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/11792

Седем млади творци ще представят на 17 юли от 18 часа в галерия „Трак Арт“ свои платна и пластики, вдъхновени от тридневното си пътуване в Охрид на пленера „Творецът“, организиран от Ротари клуб „Пловдив-Пълдин“. Това е шестият пореден пленер, който ротарианците подкрепят и организират. За втора година за участие се канят само млади творци. За  някои от тях това ще бъде първата им официална изложба. Домакинът – галерия „Трак Арт“ -  предоставя ателиета за работа и изложбена зала. Младите пленеристи ще предоставят на РК „Пловдив-Пълдин“ част от творбите си, които клубът включва в колекцията си.  Друга част от творбите ще получат спомосъществувателите от националното движение „Народните будители и аз“. Младите творци и галерия „Трак Арт“ ще предложат и на свободна продажба картини и пластики с охридска тематика.

Тазгодишният подбор на младите творци, бе поверен на именити артистични педагози от Пловдив. Това са проф. Галя Лардева – преподавател в АМТИИ, Ели Станчева – преподавател по живопис в НХГ „Цанко Лавренов“ и Иван Чакъров – преподавател по живопис в Националната гимназия за сценични и екранни изкуства. Ето и имената на младите творци, които представят свои картини и пластики в галерия „Жорж Трак“:

  • Антония Иванова – студент по специалността скулптура в АМТИИ
  • Георги Георгиев – студент по специалността живопис в АМТИИ
  • София Кендерлиева – ученичка по специалността живопис в НХГ „Цанко Лавренов“
  • Лъчезар Бобеков – ученик по специалността живопис в НХГ „Цанко Лавренов“
  • Илина Гроздева – ученик по специалността живопис в  Националната гимназия за сценични и екранни изкуства
  • Ралица Стайкова – живопис
  • Делян Георгиев – гост, студент по архитектура в университета в Кардиф, Уелс – живопис

Пленерът „Творецът“ е продължение на 44-годишна традиция, започнала в Пловдив, в Творческата база на художниците в Стария град. Идеята да се събират български художници, които да рисува на открито в Старинен Пловдив е на Цанко Лавренов. Ръководството и организацията на пленерните изяви на българските художници в началото е поверено на Христина Станчева, Христо Стойчев и от третата година досега се прави неизменно от Матей Матеев, когото приятелите дружелюбно наричат Матю. Той е почетен член на РК „Пловдив – Пълдин“ и по негова инициатива клубът започна да подпомага традиционния пленер в момент, когато общината се отказа от него през 2012 година. От 2 години пленер „Творецът“ е изцяло младежки. От 2017 година община Пловдив възстановява общинския пленер, така че сега Пловдив си има две художествени изяви.

Image Gallery

{gallery}11792{/gallery}

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…