Реставраторката на автентични носии от различни етнографски области на България Росица Радева ще представи работата си в Пловдив. Тя ще открие изложбата „Ретуш с игла и конец“ на 1 септември, като ще демонстрира техниката си на 8 септември пред всички изкушени от красотата на автентичната родна носия. Всичко ще се случва на улица „Стръмна” 1 в Стария град, при вход свободен.

Преди години, при мен дойде жена, на моя възраст, и ме попита дали не мога да й възстановя една автентична носия. Не бях се занимавала с това, но обичам да не се отказвам от предизвикателствата на живота. И тръгнах по пътя! С малката крачка, която направих тогава се оказа, че любовта в сърцето ми е имала нужда да се излее навън и да претворява красота, с възстановяването на останалите все още чеизи, по скринове и тайни места, разказва реставраторката.

Много оригинални носии минаха през ателието ми от тогава и много още ме чакат, да завърша предходната и да започна следващата. Искам да споделя с вас тази българска красота, сътворена от ръцете на нашите баби и майки, вплели естетиката и красотата на българската природа и душевност, кани всички пловдивчани изложбата си Росица Радева.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…