Print this page

Реставраторката на автентични носии от различни етнографски области на България Росица Радева ще представи работата си в Пловдив. Тя ще открие изложбата „Ретуш с игла и конец“ на 1 септември, като ще демонстрира техниката си на 8 септември пред всички изкушени от красотата на автентичната родна носия. Всичко ще се случва на улица „Стръмна” 1 в Стария град, при вход свободен.

Преди години, при мен дойде жена, на моя възраст, и ме попита дали не мога да й възстановя една автентична носия. Не бях се занимавала с това, но обичам да не се отказвам от предизвикателствата на живота. И тръгнах по пътя! С малката крачка, която направих тогава се оказа, че любовта в сърцето ми е имала нужда да се излее навън и да претворява красота, с възстановяването на останалите все още чеизи, по скринове и тайни места, разказва реставраторката.

Много оригинални носии минаха през ателието ми от тогава и много още ме чакат, да завърша предходната и да започна следващата. Искам да споделя с вас тази българска красота, сътворена от ръцете на нашите баби и майки, вплели естетиката и красотата на българската природа и душевност, кани всички пловдивчани изложбата си Росица Радева.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…