„Отвъд повърхността“ е темата на  Националните есенни изложби, които се провеждат по традиция от 1 до 30 септември в Стария град. Куратор на проекта, финансиран от Община Пловдив като част от Културния календар на града, е проф. д-р Галина Лардева. Официалното откриване на Националните есенни изложби е на 1 септември, в 18 часа в Балабановата къща в Стария град. Тази година форумът събира 10 автора, които ще представят живопис, рисунки, скулптори, графика и фотография.

„Наред с играта на множеството проекции, скрити под повърхността, и носещите своето материално измерение разработки, в боите, в камъка, в листа, върху дървото или платното, върху светлочувствителни носители или дигиталния екран се показва винаги и нещо друго: погледът, гледната точка, смисълът – тъкмо това, което се нарича образ. Тази природа на визуалния образ е едновременно единична и загадъчно-неуловима, разполагаща се между сигурната фактология и ефирните блянове. Визуалният образ е парадоксът на една реална недействителност и този парадокс се задава в голяма степен от възможностите, заложени в повърхността.“, разказва за идеята на проекта кураторът проф. Галина Лардева.

Националните есенни изложби започват през 1967, а началото е поставено с изложба акварели на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата. Постепенно от камерни изложби на пловдивски автори, те прерастват в национални. Включват се творци от цялата страна със самостоятелни изложби, като всяка година има и почетно участие на пловдивски автор. През годините в изложбите са били представени едни от най- големите български творци като Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Георги Божилов, Любен Диманов и много други.

Авторите, включени в изданието тази година са:

  • Калоян Илиев – Кикимото- рисунка, обект, Мексиканска къща, зала
  • Мартин Трифонов- скулптура, Мексиканска къща, двор
  • Атанас Тотляков- графика, къща Хиндлиян, веранда
  • Мартиан Табаков- скулптура, къща Хиндлиян, двор
  • Юлиан Табаков- рисунка, обект, къща Хиндлиян, мааза
  • Шевкет Сюнмез- живопис, Балабанова къща, първи етаж
  • Богдан Александров- живопис, Балабанова къща, дълбока зала
  • Даниел Леков- фотография, Балабанова къща, първи етаж
  • Моника Роменска- графика, Балабанова къща, сводеста зала
  • Явор Костадинов- живопис, Балабанова къща, двор

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…