Успехът е постигнат от две поколения

Документална изложба под наслов „Възкресението на Стария град. Началото“, разказваща за спасяването на безценната архитектуро - историческа перла на Пловдив, ще може да бъде видяна от днес - 17 септември, понеделник на пл. „Централен“. Откриването е в 18:30 часа.

След Освобождението основно направление в градоустройствената политика на Пловдив  е изграждането на един модерен европейски град – премахване на ориенталските криви сокаци, оформяне на просторни улици в централната част, уреждане на паркове и градини. Встрани от обществения интерес остават забележителните образци на възрожденското архитектурно наследство. През следващите десетилетия изчезват редица знакови сгради, старинните постройки по Трихълмието застрашително намаляват, появяват се проекти, които предвиждат разрушаването на десетки възрожденски сгради. Едва след превръщането на Пловдивския мострен панаир в международен и прииждането на чужди туристи, общинската управа проумява, че градът притежава едно истинско богатство – Старият град.

Изложбата разказва за спасяването на това богатство – от промяната на обществените нагласи до раждането на идеята; от неуверените първи опити до осъществяването на мечтата. В битката за спасяването на Стария град Пловдив отново доказва, че е уникален град. Успехът е постигнат от две поколения – първото трасира пътя към постигането на голямата цел, второто завършва делото на предшествениците си. Две поколения, живели в две различни епохи, но водени от една обща цел – възкресяването на Стария град и запазването му за бъдещите поколения.

Изложбата е част от програмата на Празници на Стария град 2018, които тази година се провеждат надслов „По трихълмието на времето“.


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…