Print this page

Големият победител в конкурса "квАРТалът" 2018 за непрофесионална и професионална фотография стана 10- годишната Елена Вълева от район „Тракия“.

 

Фотоконкурсът ще се провежда всяка година и поетапно в него ще бъдат включени всички квартали на гр.Пловдив. Партньори на тазгодишното издание бяха НЧ "Младост-1983" и НЧ "Гого Мавров".  "квАРТалът", реализиран с финансовата подкрепа на програма „Пловдив за младите” на Община Пловдив. 

Проектът е насочен изключително към младите хора, техните отговорности и творческа ангажираност. Започнал като ретро-фотоизложба през 2015 година, като своеобразна илюстрация към трите излезли книги на местния летописец  Димитрия Вангелова „Старият Прослав”, днес превърнал се в традиция, фотоконкурсът има за цел да провокира младите жители на Пловдив да осмислят възможностите на културно-историческото и природно наследство на града ни, за развиване на демократични ценности и активно участие в гражданското общество.

Провокацията на организаторите – Народно читалище „Н.Й.Вапцаров-1928” в кв. Прослав е свързана с умението, чрез образ да се изрази усещане – любов към родното място, романтика, сбъднати мечти и мили спомени. В изданията на фото изложбата до сега, имаше събирателска дейност. Събрани са и изложени стари фотографии до 1960 година.

„Целта на проекта е да представим квартала си през погледа на младите хора. Връзката между човека и родното огнище е едно от онези неща, които ни дефинират като хора, но ни и моделират като творци, като новатори, като търсачи на новото. Темата е безгранична - делници и празници, бит и ежедневие, децата от нашата улица, бащин дом-къщите на хората, култура и традиции. Нещата, които свързваме с понятието «мое» - моят град, моят квартал, моята улица и всичко МОЕ, което е НАЙ-ХУБАВОТО…“, разказа секретарят на НЧ „Н.Й.Вапцаров-1928” Цветана Гледачева.

Бяха раздадени и поощрителни награди.

Image Gallery

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…