Чрез рисунката се разкрива най-интимната част от творчеството, показваща кривите на авторовата мисъл, като по този начин тя е не само пресечна точка между видовете изкуство, стартов момент в сътворяването на една творба, съществен съпътстващ елемент в процеса на работа, но и се превръща в произведение на изкуството. Именно върху този аспект от творчеството на пловдивския художник Кольо Карамфилов е посветена настоящата изложба в галерия „L’UNION DE PARIS“, която е един от най-изявените негови колекционери.

Цялостното творчество на Кольо Карамфилов се характеризира с използването на сдържан визуално-пластичен език, съчетан със символно насищане на съдържанието. Човекът и човешкото присъстват много осезателно в неговата живопис и скулптура, затова не е учудващо, че те се срещат и в рисунките му, както зрителя би могъл сам да се убеди от представените в изложбата произведения. И в тях тялото е сведено до знак, силно геометризирано и вплетено в една сложна конструктивна система, която изисква определена „подготовка“ и нагласа у зрителя, за да бъде разчетена.

Представените рисунки представят различни етапи от творчеството на Кольо Карамфилов, което дава възможност да се проследи как се развива визуалния език на автора и какви промени претърпява. По този начин се създава и по-пълна представа за вътрешния свят на пловдивския бохем. Някои от рисунките са посветени на негови колеги, или създава поетични образи, изградени с много финес а в други използва много ирония. По-важното обаче е, че изгражда образите с изключителна лекота на линията и без излишни детайли, което всъщност е част от разпознаваемия маниер на автора и характерния му начин на изразяване.

Галерия „L’UNION DE PARIS“ ще представи творчеството на Кольо Карамфилов на 30 ноември. Изложбата ще може да бъде разгледана до 10 януари.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…