Химн за живота. Песен за безграничността. Такова събитие ще е „Необозримо за Кольо К.”. Няма да е изложба- некролог за годишнина от смъртта на големия творец, както може би някои си мислят. Ще е празник. Стих за таланта в чистата му форма, а не жалейка.

 

Още от днес двата етажа на Градска художествена галерия светят необичайно. Източникът на светлината е именно живата енергия на Кольо Карамфилов, струяща отвсякъде по стените. Тя идва от над 80-те картини на маестрото, подредени  за откриването на ретроспективната му изложба този понеделник. Над 30 колекционери извадиха от домовете и депата си рядко представяни и непоказвани работи на художника. Ценителите на творчеството му буквално се надпреварват, за да видят притежаваните от тях картини на Карамфилов  на подходящо място в галерията. А там целия процес дирижират организаторите на събитието- кураторът Галина Лардева от фондация „Култура и съвременност“ и Радост Коцева от галерия  U.P.A.R.K.

 

Това не е изложба, посветена на Кольо Карамфилов. Това е изложба на Кольо Карамфилов, държи да уточни кураторът Галина Лардева. Двете с Радост Коцева работят по изложбата повече от година.

 

Картините са събрани от различни частни колекционери. Повечето от тях са неща, които не са показвани и не са преекспонирани. Всички картини бяха предоставени от собствениците им с изключително удоволствие. А това значи, че в процеса ни партнират около 30 души, дали своите картини на Кольо Карамфилов. Концепцията на изложбата цели да направи сериозен, задълбочен и изкуствоведски разрез на неговото творчество, защото наистина е необозримо, казва Лардева.

 

И припомня, че Кольо Карамфилов е работил в най-различни жанрове на визуалното изкуство. Включително сценография и кино. Публиката ще види рисунка, живопис, пластика, графика. Книги и филми, в които е участвал. Организаторките на събитието се опитват с изложбата да покажат целия мащабен негов творчески потенциал.

 

В една от залите ще представим съвсем ранни негови работи, от средата на осемдесетте години. Те го представят като съвсем млад автор, график, чийто визуален образ е съвсем различен от това, което в последствие прави. В аранжирането на изложбата се намериха съвсем естествените му точки и символи, по които той работеше- болката, ангелското, мигновеното, любовта, човека. Има много любопитни натюрморти. Ние самите се изненадахме от част от работите, които не бяхме виждали. Много приятни емоции очакват публиката в понеделник, подчертаха Лардева и Коцева.

 

Беше най-естественото нещо годината на Европейска столица на културата да се открие с един от най-обичаните, безапелационни, утвърдени, любопитни творци на съвременния Пловдив. Ако има човек, който е експериментирал в толкова много различни посоки с лекота, който е създал визуален образ с национална значимост, това е той. Кольо Карамфилов, допълват организаторките на „Необозримо за Кольо К.”.

 

Откриването на изложбата ще бъде на 7 януари от 18.00 ч. и ще продължи до края на януари. За нея ще бъде подготвен двуезичен луксозен каталог, който ще бъде представен на 28 януари от 17.00 ч.  Проектът се осъществява от Фондация „Култура и съвременност“ в партньорство с галерия U.P.A.R.K. и е част от официалната програма на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…