Пътуващата изложба „Еврика” е част откриващата програма за Пловдив – Европейска столица на културата 2019

През 2019 година пътуващата изложба „Еврика” на детски научен център „Музейко” гостува на Регионален исторически музей – Пловдив. Изложбата е подредена в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” №14. Посетителите имат възможност да я разгледат за първи път между 11:00 и 17:00 часа на 13.01 (неделя), а събитието е част от откриващата програма за Пловдив – Европейска столица на културата 2019. На 16.01 (сряда) от 12:00 часа „Еврика” ще бъде демонстрирана пред директорите на училищата и детските градини. След тази дата изложбата отваря за групови и индивидуални посещения на 17.01 (четвъртък), а актуална информация, работно време, цени на билети, формуляр за заявка от групи и начини да се планира посещение могат да бъдат намерена на http://historymuseumplovdiv.org/.

Изложбата „Еврика”

Знаеш ли кои са децата-изобретатели? А кога е създадена първата двоична азбука? Подсказваме: много преди ерата на интернет! Кога телефонът станал телефон и случайно ли е открит телевизорът? Отговора на тези и много други въпроси, свързани с човешкото любопитство, превърнало се в научно-технически прогрес, дава изложбата “Еврика”.
Кой не е мечтал да бъде велик откривател или голям изобретател?! Да даде името си на откритие, което прави живота ни по-добър, по-интересен, по-лесен?
Изложбата “Еврика” ни превежда по безкрайно забавен начин през едни от най-важните научни изобретения в човешката цивилизация. Тя разказва процеса на откривателството чрез игрови интерактивни модули, превръщайки децата в истински изобретатели. Благодарение на изложбата, любознателните малчугани ще изпробват нови идеи, ще се усъвършенстват и няма да се изплашат, че ще сгрешат или ще се провалят. Защото провалът е част от пътя към успеха!
“Еврика” представя сензационни открития от 19-ти и 20-ти век, които ще запомним като едни от най-популярните изобретения, променили завинаги света, в който живеем. Посетителите на изложбата ще научат как са били създадени рентгенът, телефонът, морзовият апарат, както и по-малко известни, но ужасно забавни изобретения като слинкито, балонът с горещ въздух или задвижваните от човешка сила автомобили.
За първи път Пловдив е спирка от турнето на изложбата. Досега тя е показвана в София, Разград и Габрово. Проектът е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. Гостуването на Музейко в Пловдив се реализира и с подкрепата на EVN България.

Локация

Изложбата „Еврика” е подредена в Музеен център за съвременна история, гр. Пловдив. Музейният център за съвременна история е на ул. “Ангел Букорещлиев” 14 в двора с най-старите палми в България! Сградите в старата част на Пловдив са романтични и впечатляващи, но трудно достъпни с автомобил. Пешеходците могат да стигнат до Музейния център за съвременна история от площад Римски стадион, известен повече като “Джумаята”, или през ул. “Александър Първи” по панорамното стълбище с фонтана и с надписа PLOVDIV 2019.

Стани доброволец

Регионален исторически музей – Пловдив набира доброволци, които да помогнат в организирането и осъществяването на изложба „Еврика” през 2019 г. Подходящи са всички жители на града и близките населени места, които имат желание да помагат в работата с деца и могат да отделят някакво време в часовете между 9.00 ч. и 18.00 ч. Доброволците трябва да имат поне 14 навършени години, да бъдат в добро здраве и да нямат проблеми с придвижването, заради местоположението на Музеен център за съвременна история на Данов хълм (Сахат тепе). Регионален исторически музей – Пловдив предлага гъвкаво работно време и гарантира приятна работна среда, занимателни преживявания и полезен опит. Доброволците за изложба „Еврика” ще станат част от високо квалифициран екип. Те ще придобият разнообразни знания и умения – интелектуални, технически, информативни, помощни. На положилите доброволчески труд в продължение на поне 15 дни ще бъдат издадени удостоверения на български и английски език. Кандидатите трябва да изпратят кратка автобиография на адрес: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.. Информацията трябва да съдържа месторождение, образование, трудов и доброволчески опит, актуална снимка и адрес, телефон и електронна поща за контакт, както и писмен отговор с до 200 думи на въпроса: Защо искам да съм доброволец в екипа на пътуваща изложба „Еврика“ в Пловдив през 2019 г.? Крайният срок за кандидатстване е 9 януари. Одобрените кандидати ще бъдат извикани на интервю.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…