Два дни преди края на изложбата „Необозримо с Кольо К.” в Градска художествена галерия се състоя представянето на каталога, създаден специално за нея. Събитието отново препълни галерийното пространство, което в последните 20 дни се радва на рекордни посещения. Хиляди са разгледали експозицията, представяща всички търсения на големия творец Кольо Карамфилов, а десетки се върнаха около картините му за премиерата на каталога. „Радвам се, че ГХГ откри сезона в Европейската година на Пловдив точно с тази изложба, защото това е възможно най-добрият старт на 2019-та”, каза кураторът Галина Лардева.

Тя е сред авторите на текстовете в изданието. По тях работиха още Димитър Грозданов и Елин Рахнев. Редактор е Борис Минков, а графичният дизайн е дело на Софрони Върбев. Автор на снимките е Слави Калинов, а преводът на английски е на Димитър Каменов.

„Каталогът е много хубав не само защото съм пристрастна, а защото изложбата е прекрасна. Той следва логиката на експониране, така че всеки, който не е успял да я види, ще има добра представа как е изглеждала изложбата. Освен това е събрана възможно най-пълната биография на Кольо Карамфилов, който не обръщаше особено внимание на архивирането на работите си. Доволна съм, че в този кратък срок от 20 дни, успяхме да подготвим това книжно издание. Единственият документ от тази изложба остава каталогът, тъй като тя в този си вид повече няма да се види. Картините се връщат при собствениците си още утре”, допълни Лардева.

„Тази изложба показва далеч не всичко. Кольо работеше много скулптура. Да не говорим за многото пърформънси. Има много негови изяви, които няма как да бъдат показани в изложба и съответно няма как да се документират”, каза друг от авторите на текстова за каталога- изкуствоведът Димитър Грозданов. „За Кольо е по-добре да се говори с шега, с бодрост, тъй като такъв беше неговия живот”, допълни той, за да не влиза в мемоарен тон.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…