Регионален етнографски музей – Пловдив, къща музей „Панчо Владигеров” – София ще представи изложбата „Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения“. Тя ще се открие на 2 април , от 18ч. В нея са експонирани свидетелства и архивни материали от фонда на музея – снимки, ръкописи, програми, афиши, писма и кореспонденция, запечатали активните творчески и лични контакти на Панчо Владигеров. Те са израз и на високата оценка на водещи музиканти и интелектуалци за таланта на композитора и неговото ярко присъствие в европейската музикална култура на миналия век.

Експозицията, посветена на 120-годишнината от рождението на твореца, е опит за представянето му в контекста на музикалното изкуство и музикалните традиции на миналия век, в обкръжението на най-ярките имена в европейската и световна музикална култура – композиторите Рихард Щраус, Золтан Кодай, Бела Барток, Дмитрий Шостакович, Джордже Енеску, Арам Хачатурян; диригентите – Бруно Валтер, Исай Дубровен, Херберт фон Караян, Едуард Мьорике, Джордже Джорджеску, Саша Попов, Евгени Светланов;  пианистите – Алексис Вайсенберг, Дино Липати, Святослав Рихтер; цигуларите – Макс Розен, Густав Хавеман, Бронислав Хуберман, Давид Ойстрах, Леонид Коган; певци и музикални продуценти, както и други представители на интелектуалния елит на Европа през миналия век – поети, писатели, драматурзи, режисьори.

Идейната концепция е на директора на музея – Надя Сотирова и нейните сътрудници д-р Александър Лиалиос и Вероника Петрова, а художественото оформление е реализирано от д-р Стоян Бунджулов.

Откриването на изложбата ще бъде съпътствано от музикална програма с творби на Панчо Владигеров, поднесена от ученици от НУМТИ „Добрин Петков“. Проектът е част от календара на културните събития на Столична община за 2019 г.

Къща музей “Панчо Владигеров” се намира в София, на ул. Якубица №10 и се помещава във фамилната къща на композитора, където той е живял от 1951 г. до смъртта си. От 2005 г. музеят отваря врати. В него може да се види автентична възстановка на кабинета на композитора и документална експозиция, придружена с оригинални документи, вещи и отличия. Днес музеят функционира и като музикален център – място за срещи, музика, хора и събития.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…