Дърворезбата е минало, бит и класика, която може да бъде представена днес по нов, различен и атрактивен начин пред съвременната аудитория.

Илиян Иванов споделя своя поглед в изложбата „В търсене на форма”, която ще бъде открита на 04.04.2019 г. от 18:00ч. в Културния център на Радио Пловдив. Младият автор показва артистичните и същевременно приложимите страни на това изкуство чрез триизмерни, иновационни форми на пана и пластики. Идеята за творбите е породена от мотивацията да се открият и разпространят възможностите на дърворезбата за вплитане в съвременния начин на живот, за привличане вниманието на аудитория от различни възрасти и за доближаване на младото поколение към това изкуство.

Защо точно форма? Формата е свобода, тя е навсякъде около нас, в съвременния свят и природата. Провокиран точно от нетипичните, нетрадиционни, заобикалящи го форми и тяхното взаимодействие, авторът е насочил мисълта си към един нов изказ, използвайки скулптурни похвати, иновативни композиции, меки преходи и контрасти.

“В търсене на форма – съвременна българска дърворезба” е авторски проект на Илиян Иванов за програма „Дебюти” на Национален фонд “Култура” и включва две изложби дърворезба. Първата от тях беше открита в гр. София през 2018 г. Втората изложба ще бъде открита в Пловдив на 04.04.2019 г. и може да бъде разгледана в Културния център на Радио Пловдив.

Партньори по проекта са: Сдружение „Алтернативен свят Оренда”, Дружество на пловдивските художници, The Art Foundation – гр. София, „Черно и Бяло” – списание за култура и свободна журналистика.

Проектът е реализиран с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура”.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…