Пловдивската художничка Венета Маринова представи пред почитатели и приятели своите нови живописни творби, обединени от заглавието „Убежна точка“. Изложбата се откри в постоянна експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градската художествена гелерия на ул. „Артин Гидиков“ в Стари град, където ще остане до 29 април.

Новият цикъл картини на една от „Жените на Ръб-а“ беше представен от друга съоснователка на арт групата – Албена Михайлова –Бенджи. При откриването тя подчерта: „Въпреки че не е лесно да се дистанцира от трудностите и проблемите на реалността, в която създава изкуство, Венета оставя творбата да я води. Спонтанна и интуитивна, тя предпочита да контактува с платното си без предварителни уговорки. Споделя с него малките житейски радости и дълбоките сътресения на съдбата. По този начин Венета стига близо до нас и ни докосва. И ето – платната ѝ могат да бъдат леки и светли като перца, а други поглъщат болките и негативните  преживявания. И все пак Венета е радостен човек, смехът ѝ е запазена марка.“

Експозицията сякаш е разделена на светла и тъмна половина, на пролетно утро и тайнствена нощ. Но и нощта при Венета Маринова е златиста, полумесецът е топъл. Авторката „носи с лекота непосилната тежест на битието“ (Албена Михайлова), приемайки с философска усмивка и светлата, и тъмната му страна като две неделими половини на едно неизбежно цяло.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…