"Зависим от Вселената" е втората изложба на Анелия Райкова в галерия "Лабиринт". Тя е вдъхновена от мисълта на Леонардо: "Човек не знае какво може. Той трябва да опита." През 2019 се отбелязват 500 години от рождението на Ренесансовия гений. С намигване към него, а и с усещането за взаимната ни свързаност едни с други, и с цялата Вселена, Анелия ще ни зарадва отново със своята фина живопис.

Приятелите на галерия "Лабиринт" помнят добре нейната първа изложба през март 2018 "Словесен пейзаж". И този път ще видим изящни платна и рисунък, деликатно смесване на абстрактни пространства с конкретни символни образи, които превръщат картините в поезия.

Ето и някои факти от нейната творческа биография:

Анелия Райкова е родена през 1972 г. в гр. Бургас. През 1991 завършва ССХУ за приложни изкуства, гр. София, специалност текстил. През 2000 г. защитава магистърска степен в НХА “Н. Павлович”, гр. София, специалност сценография при проф. Георги Иванов.Работи в областта на живописта, пространствените изкуства и кино. Освен като сценограф и костюмограф в театъра, киното и телевизията, Анелия Райкова е живописец член на дружеството на Бургаските художници. От 2010 г. е член на СБХ. Нейни работи са притежание на Бургаска Градска галерия, както и на частни колекции в България, Германия, Норвегия, Полша, Исландия, Южна Корея, Холандия, Великобритания. Има редица самостоятелни изложби, участия в много общи изложби, биеналета и награди от конкурси, сред които Награда „Руси Стоянов” за млад художник, гр.Бургас 2011, Регионална награда за живопис „Алианц”България, гр.Бургас 2015г., Награда на СБХ,Международно биенале на миниатюрата, гр. Русе 2015г. и през 2016г. - Награда в конкурс „Абстракт 42/42” галерия (a)cube гр. София.

Изложбата ще се открие днес от 18 часа и ще може да бъде видяна до края на април.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…