Катедра „Етнология“ на Философско-историческия факултет (ФИФ) на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“ представя на 22 април, понеделник, от 16:00 ч. изложба на фотографа Айдън Четинбостаноглу от Измир, Турция. Тя ще бъде разположена на 4-тия етаж в сградата на факултета на ул. „Костаки Пеев“ № 21.

Фотоекспозицията показва част от нематериалното културно наследство на някои ромски групи в Пловдив. Изложбата е под наслов „Столипиново – всеки има история“ (‘Stolipinovo - everyone has a story’) и ще бъде открита от автора си Айдън Четинбостаноглу и от проф. днк Мария Шнитер от ФИФ .

Организирането на изложбата е в рамките на проект по Национална научна програма „Културно-историческо наследство, национална памет и обществено развитие“, финансирана от МОН.

„Работата ми обикновено е дългосрочен проект, който се състои от културни и човешки права. Изследването на ромската култура е едно от тях. Проучването, което започнах през 1999 г., продължава в различни балкански страни,“ споделя самият Айдън Четинбостаноглу.

Той е роден през 1954 г. в Измир, Турция. През 70-те години на миналия век с фотоапарат, взет назаем, прави първата си снимка. След като показва свои фотографии на учителя си по рисуване, преподавателят му предлага да подготви изложба. Така през 1973 г., с негова помощ, открива и първата си фотоизложба.

Четинбостаноглу завършва Факултета по политически науки към Университета в Анкара през 1978 г. От 1970 г. насам снима културните, историческите и природните богатства на Турция и света. Споделя фотографските си умения в 37 лични и 28 смесени изложби в страната и извън нея. Негови фотографии са публикувани в множество печатни издания, подготвени са и няколко документални филма за неговата кариера.

От 1975 г. печели награди в и извън Турция. Сред международните му призове от последните години е голямата награда на конкурса за фотография ‘Learning for life, Working to grow’, организиран от Музея на фотографията в Солун през февруари 2014 г. Получава 5 награди в различни категории във фотоконкурсите „Човешки фото награди“, организирани от ЮНЕСКО в Китай през 2013 и 2015 г.

През 2013, 2014 и 2016 г. в книгата ‘The Other Hundred’, изготвена в световен мащаб от ‘Global Institute For Tomorrow’ в Хонконг, Китай, три социо-културни изследвания на Айдън Четинбостаноглу са включени в първите 100.

Печатният фотоалбум Айдън Четинбостаноглу ‘An Endless Journey, 1972 – 2016’ е представен за продажба в различни страни по света.

През 2015 г. той е удостоен с наградата Allard, присъдена от University of British Columbia в Канада за фотографи на човешките права.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…