Изложба „2019, година от бъдещето…“, посветена на космонавтиката, ретро фантастиката и футуристиката в българската култура от 60-те години на 20 в. до днес, ще бъде открита на 3 май в Пловдив. Експозицията може да бъде разгледана до 30 юни в няколко емблематични пространства – Мексиканската къща в Стария град, част от Пловдивска градска галерия и в центъра на Капана (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, 2 етаж).

Изложбата е част от проекта КОСМОДРУМ, най-обширното изследване на космическа история и култура в България, и се реализира като част от програмата на “Пловдив – Европейска столица на културата 2019“.

Разделена е на две части – бъдеще от настоящето и бъдеще от миналото. Историческата секция проблематизира идеята за космическо бъдеще, в контекста на Студената война. Ще бъдат показани постижения на българската космонавтика – истински скафандри, както и най-значимите артистични изражения на космическата тема от миналото. Съвременната секция представя иновативни и интерактивни творби, които продължават темата за предстоящето и звездите. Една от най-любопитните творби на Силвия Богоева предлага на посетителите възможност за виртуален полет около Слънчевата система.

В изложбата е включена още експозиция, показваща модернизирането на бита в интериорни и технологични иновации по времето на социализма. Публиката ще има възможност да проследи как се трансформира образът на жената и къде стои градът в  процесите на времето.

Фокус на „2019, година от бъдещето…“ е градът, като символ на модерност. В специална секция, посветена на Пловдив, ще бъдат показани експонати, осмислящи двойствената идентичност на Пловдив като античен и същевременно модерен град.

Съпътстващата програма по време на изложбата включва серия лекции, среща с космонавти и учени, филмови прожекции и няколко акции за намеса в градска среда, свързани със символите на ретро бъдещето в Пловдив.

Програма:

03 май – 18:30 ч. – Официално откриване на изложбата в експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия Пловдив, ул. „Артин Гидиков“ № 11

03 май – 20:00 ч. – Коктейл и предварително откриване на съвременната секция със специална демонстрация на виртуална реалност в работа „Машината на времето“ (Коктейлът е с покани и е на ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)

04 май – 18:30 ч. – Откриване на съвременната секция (ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)

10 май – 17:00 – 18:00 ч. – Прожекция на „Длъжен да оцелее” – документален филм за първия ни космонавт Георги Иванов, дело на журналиста Мартин Карбовски (ул. Христо Дюкмеджиев 10, Капана)

18 май – 17:00 – 18:30 ч. – „Техника и модернизиране на дома 1954 – 1990“ – лекция и дискусия с колекционера и изследовател на българската техника Антон Оруш, създател на специализирания сайт Sandacite.BG.

24 май – 17:00 – 19:00 ч. – Космическата култура и история на бъдещето в България. Лекция и дискусия с Ралица Константинова, ръководител на проекта КОСМОДРУМ и куратор на изложбата „2019, година от бъдещето…“

1 юни – 14:30 -16:00 ч. – Безплатна прожекция на българския филмa „13-та Годеница на принца”, фантастичен, приключенски филм (ул. „Христо Дюкмеджиев“ 10, Капана)

Съвременни артисти:

Станислав БЕЛОВСКИ, Силвия БОГОЕВА, Стела ВАСИЛЕВА, Ангеларий ДИМИТРОВ, Михаела ЛАКОВА, Емил РАШКОВСКИ, Ивайло ХРИСТОВ, Пламен ЯНКОВ, Ясен ЗГУРОВСКИ

Партньори:

Институт за космически изследвния и технологии (ИКИТ) към БАН, СОЦМУЗ, Сандъците БГ, Imaginary archive, Модели Грдаски Траснпорт, Move.bg

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…