Картините на знаменития Тодор Дрянков показват в Града под тепетата в SPS галерия

„Не мога да усетя мъжа, някак си не го разбирам“, казва приживе Тодор Дрянков (1944-2014). В картините на художника, подредени в SPS, единствената в Пловдив 24-часова действаща галерия, представителите на силния пол са само част от композицията. „С жените е друго нещо – винаги ги усещам, разбирам ги“, споделял авторът. Затова има толкова много красиви портрети на дами в неговото творчество. „Да сложиш име на една картина е все едно да поднесеш сдъвкана храна“, смята Тодор Дрянков. Той изписва само породен номер в ъгъла на платната си. Създал е едно огромно богатство – над 3 хиляди картини, посочиха по време на откриването снощи на самостоятелната изложба на знаменития пловдивски художник, организаторите от SPS галерия.

Рисувал е всеки ден по 8-9 часа. За него това е било не просто начин на изразяване, а начин на съществуване. Златю Бояджиев харесва творбите на 16-годишния Тодор и го кани да му дава уроци. Това е изиграло огромна роля при изграждането на творческия почерк на Дрянков. Художникът попада и под влиянието на проф. Александър Поплилов, докато учи в Националната художествена академия, София. Тодор Дрянков е творил в столицата, но рисува родния си Пловдив в много картини. Първите му самостоятелни изложби в чужбина са през 1998 г. в Лондон, Уелс и Северен Уелс. На следващата година прави още една успешна самостоятелна изложба в Лондон, а след това в Лион, Франция. Всичките му картини при откриването на експозиция в аулата на Софийския университет са изкупени веднага и се налага да зареди изложбата втори път. Много от творбите му се намират в частни колекции в България, Великобритания, Белгия, Франция, САЩ, Мексико, Русия и др. Ценители на живописта нареждат името на Тодор Дрянков сред знаковите пловдивски творци като Йоан Левиев, Георги Божилов – Слона, Димитър Киров.

Едни от първите, които разгледаха подредените в денонощната галерия SPS картини на Тодор Дрянков, бяха заместник-кметът по „Спорт, младежки дейности и социална политика“ в община Пловдив Георги Титюков, кметът на район „Тракия“ Костадин Димитров, Розин Ангелов – заместник-председател на Съвета на директорите на „КЦМ 2000“ АД и др. Експозицията може да бъде видяна до септември.

Иван Гушков и Стайко Тодоров, съсобственици на комплекс SPS, използваха поводът да поканят присъстващите и в новия ресторант на хотела. Кръстили са го „Emotion“. След насладата за очите от картините на знаменития пловдивски творец, те почерпиха с наслади за небцето. Козе сирене с поширани смокини, ядки, мед и билки, глазиран пъдпъдък с ябълки, бекон, ром и мащерка, суров чийзкейк с манго, впечатлиха приятно гостите. Иван Гушков и Стайко Тодоров буквално свалили от самолета шеф Гурко Чакъров, за да не ходи в Англия, а да радва ценителите под тепетата. В Англия и Кипър шеф-готвачът развива и обогатява кулинарните си умения, в Албиона той е част от екипа на заведение, станало номер 1 в туристическия сайт TripAdvisor.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…