Златко Латев е сред имената, с които се измерва най-високото ниво в съвременната българска фотография. В чието досие са записани впечатляващи участия и награди.Той е поклонник на класическия черно-бял образ. Латев се представя с цикъла “ Капище ”, в който аурата на заснетите природни забележителности са съчетани с голи тела. Неговото точно око и вроденото чувство за мяра му позволяват да изважда нови и нови реплики, без да натрапва на публиката една чисто технологическа сръчност и нейния лесно продаваем продукт.

Романтичният чар на показаните фотографии отива отвъд целта да се представи един красив експонат, обвеян от старомодна меланхолия, защото играта е по-сложна. Tворческият темперамент и стил на автора е едно обединяващо разбиране за играта на фотографията, което е много близко до формулираното от Жан Бодрийяр: „Трябва да се отървем от всичко, което пречи и закрива манифестацията на тихото доказателство. Фотографията ни помага да филтрираме впечатлението от обекта. Тя прави възможно влиянието на собствената му магия(черна или друга).“

Изкуство на Латев не натрапва значения, не манифестира естетически или политически програми, изчистено е от ангажираност, история и кодове. То оставя зрителя да се почувства изцяло проникнат от aурата на заснетия мълчалив и неподвижен обект, независимо дали той е съзнателно нагласен пред камерата или е иззет от реалността. Тази стратегия, възприета от голяма част от днешните фотографи, се изразява красноречиво във формулата на Бодрийяр, дефинираща фотографския образ не като представяне, а като (чиста) фикция.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…