Изложбата на Елена Парушева, реализирана първо в Париж през 2018 и включена в програмата на Европейската година на културното наследство, пристигна в България и бе представена през юни в Ямбол, а от 1 август ще бъде експонирана в Пловдив, Културна столица на Европа за 2019.

Елена влиза в областта на интерактивното изкуство още с първите си творби в България. Връщайки се към произхода на своята концепция, тя създава творби, основани на движение, прозрачност, повторение и светлина. Тя разкрива невидимото и поставя видимото на заден план. Тя играе със слоеве от тюл и прозрачност; рисува със сенките на урбанистичен елемент, които тя отдавна използва решетъчния електрически модул.

Човек се изненадва от електрическите стълбове, които са начертани върху меки платове, памучни облаци или окачени сфери. Това е послание за връзката, която човек има с машината и нашата зависимост от технологията.

Елена кани зрителя да влезе в нейното електрическо приключение, да види своя портрет в геометричните разрези на решетката, да се опита да завърши пъзела, да задейства движения и светлини.

Концепция

Първоначалната идея за търсенията на автора в областта на околната среда идва през 1999 при публикуването на една конвенция между френското правителство и EDF-Electricite de France (Електрисите дьо Франс), според която пилоните за ниско, средно и високо напрежение, които служат за поддръжка на линиите за транспорт на електричество, ще изчезнат завинаги. Те ще освободят от присъствието си френския пейзаж до 2012 в Парижкия район и до 2030 в цяла Франция.

Мрежата за електроснабдяване ще минава под земята.

Целта на тази конвенция е свободен пейзаж и чист хоризонт.

Търсенията на авторката са да запази няколко последни екземпляра от тези конструкции като символ на нашата епоха – епоха на стомана и бетон.

От рисунките, вдъхновени от металните конструкции гиганти, тя стига до решения за монументални инсталации, скулптури, фотографии, инфографии, етюди на светлината...

 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…