Впечатляваща изложба подготвят в Археологическия музей по повод 90 годишнината от представената в залите на РАМ- Пловдив през 29 септември 1929 г. експозиция. Тогава тя е била подредена във връзка с IV конгрес на Археологическите дружества в България, а сега причината е фестивалът НОЩ Пловдив. Екипът на институцията отново ще представи пред гражданите и гостите на града част от експонатите, взели участие в изложбата от преди 90 години. Но този път с поглед обърнат не толкова към предметите, а към човешките истории, свързани с тях.

Идеята е на Народната библиотека и Музей и Пловдивското археологическо дружество. „Стари именити” пловдивски фамилии предоставят свои частни вещи, за да бъде подредена „гиздава изложба на художествени старини” – една прекрасна изненада за конгресните делегати и за пловдивчани.

Това е оня съдбовен момент, когато се работи по възстановяването на Пловдив и региона след земетресението от април 1928 г., а при ремонтните работи строителите всеки ден попадат на следи от миналото. Нужно е възпитаване на специално отношение към опазване на културните ценности. След години упорита борба най-сетне е извоювано формирането на специален „Фонд за изучаване на Пловдивски окръг”. А изложбата е своеобразен поглед към идеята за опазване на старините.

Изложени са повече от 400 предмета на 56 видни пловдивски семейства, много от които – семейни реликви. Днес някои от тях се съхраняват във фонда на Регионален археологически музей – Пловдив. Именно част от тези предмети представяме днес тук – 90 години по-късно. Предмети, дарени на музея от видни пловдивски фамилии, изиграли ключова роля за оформянето на градския облик на Пловдив и опазването на културното наследство в града. Тя отразява настроенията и духа на пловдивската общественост от началото на 20 век.

С тази изложба РАМ – Пловдив си поставя за цел да акцентира върху сериозната роля на дарителите за формирането на уважение към археологическото минало и да напомни, че именно общността е тази, която създава и изгражда общото място.

Изложбата ще бъде открита на 13 септември от 18:00 ч. като част от програмата на Нощ на музеите и галериите, Пловдив – 2019 и ще бъде отворена за посещения до 31 декември 2019.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…