Птици и мотоциклети, създадени от рециклирани пластмасови изделия за еднократна употреба, са подредени в експозиция в известен пловдивски ресторант

Соня Попова

Уникална изложба на малки пластики, създадени от рециклирани пластмасови изделия за еднократна употреба, подреди пловдивчанинът Веско Кунчев.

„Пластмасата ни е затрупала навсякъде. Земята и океаните са замърсени, микрочастици пластмаса има дори във водата, която пием. Изправени сме пред гигантски екологичен проблем, а рециклирането на пластмасовите отпадъци не е приоритет.

На фона на всичко това, опитите на Веско Кунчев да претвори до болка познати от ежедневието пластмасови изделия в миниатюрни арт инсталации и малки пластики може да ви се стори като битката на Дон Кихот с вятърните мелници.

Те са малки и изящни и понякога не е лесно да разпознаете първоизточника – вилици, ножчета, лъжички и какво ли още не от разнородна пластмаса. Частично разтопени, причудливо огънати и преплетени, те образуват фигури, птици или просто абстрактни композиции. И магията се е случила: от изделия с кратък и неособено смислен живот са се родили предмети, на които с въображение е вдъхната душа. Създателят им не само им е дал нов живот и битие, но и е внесъл своя малък, но изобретателен принос за чистотата на нашата зелена планета“, пише в своята рецензия кураторът на изложбата Вихра Григорова.

Кунчев споделя, че страстта му да изработва пластики от отпадъчни материали е още от студентските му години. Негови познати неведнъж са се удивлявали, че докато разговарят с него, ръцете му сръчно създават някаква абстрактна фигура от пластмасова бутилка, кенче от безалкохолно или бира и обикновена медна тел.

Изложбата е експонирана в „Кухнята на рая“ и ще продължи до края на месеца. Тя показва около 30 малки пластики от сериите „Птици“ и „Мотоциклети“, като направата им е отнела на пловдивчанина близо месец.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…