Смирението е качество което всеки иконописец трябва да притежава, а именно за това си качество се боря със себе си всеки ден, казва художничката

Художничката Лена Костадинова открива самостоятелна изложба със сътворени от нея икони тази вечер в галерия Ромфея.  „ Смирението е качество което всеки иконописец трябва да притежава , а именно за това си качество се боря със себе си всеки ден”, казва Лена, отдадена изцяло на иконописта. Експозицията тази вечер ще открие Вихра Григорова.

„Рисуването на икони, никога не ми е било лесно , подхождам към иконописта с много внимание,любов и уважение . При изписването на някои образи подхождам дори със страхопочитание. Едва укротявам духа си като цяло, но хвана ли четката, ставам друг човек. Вглъбявам се в работата до такава степен ,че не изпитвам нужда от нищо – не са ми нужни нито вода ,нито храна….часове наред”, споделя Лена за работата си.

„Иконите , светците,  които изобразявам, начинът, по който ги избирам, е свързан винаги със задълбочено проучване на жития , евангелия и други книги. Светците – това са хора , прозрели Божия замисъл за себе си и успели да осъществят този замисъл в собствения си живот. За да изографисваш тези хора, достигнали до светостта, самият ти трябва да се стремиш към нея. Светостта е едно постоянно възхождане , при което се изискват много усилия. Тя  е упорит труд и вътрешно съзидание на Божия образ. Не е лесно в света, в който живеем, който сами сме създали, да достигнеш до светостта. Но стремежа го има”, допълва Лена Костадинова.

„ Иконите са изпълнени със символика. Те не само разказват история , но и са в помощ на вярващия в молитвата му. Иконата е врата към Бог. Иконописта за мен е постоянна молитва , изповед ,опознаване. Тя е отдаденост и разговор с Бог. Моето спасение.

Иначе занаятчийската част си я има избора на дърво, лепенето на лененото платно, грундирането. Аз се предържам към класическата техника  – работя с пигменти от минерален произход и яйчена емулсия , позлатата е от златни листове 23-24 карата , лакирам винаги с дамаров лак. Спазвам канона за изписване на икони и рядко си позволявам волности. Обичам да се занимавам с иконопис помага ми да осмисля живота си, не е просто работа а спасение”, казва още Лена.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…